Matolcsy–Varga-összecsapás: Mesterházy próbálja kiugratni a nyulat a bokorból (1. rész)

Matolcsy–Varga-összecsapás: Mesterházy próbálja kiugratni a nyulat a bokorból (1. rész)

Egy-két napig alaposan felkavarta a belpolitikai állóvizet Orbán Viktor két erős gazdaságpolitikusának, Matolcsy György jegybankelnöknek és Varga Mihály pénzügyminiszternek (egyben miniszterelnök-helyettesnek) „második G-napként” aposztrofált összecsapása. Mint arról mi is beszámoltunk, a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett Közgazdász Vándorgyűlésen a pénzügyi tárca vezetője kijelentette: az aranykor, ami mögöttünk van, kezd véget érni, valamint kiszámítható, stabil forintárfolyamot is sürgetett.

A Magyar Nemzeti Bank elnökétől a riposzt nem is maradt el, a novekedes.hu-n közzétett publicisztikájában élesen nekiment Vargának, többek közt így fogalmazott: „Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?”

Komoly feszültség Orbán közvetlen környezetében

Elég ritka az olyan eset, amikor nyilvánossá válnak a Fideszen belüli érdekellentétek, hatalmi acsarkodások. Ha meg is történik, általában nevük elhallgatását kérő informátorok értesítik az ellenzéki médiát. Ami most történt, arra viszont gyakorlatilag a G-nap óta nem volt példa: Orbán Viktor két közvetlen munkatársa, egyben legfontosabb gazdaságpolitikusa a nagy nyilvánosság előtt kritizálta egymást.

Másnap, szeptember 10-én Mesterházy Attila szocialista képviselő valóságos kérdéscunamival árasztotta el a Parlament információs hálózatát. Öt kérdést intézett Matolcsy György MNB-elnökhöz, 6 kérdést pedig Varga Mihály pénzügyminiszterhez a köztük levő, kézzel fogható feszültség kapcsán.

Matolcsy Györggyel folytatott kérdésözönére a válaszok ma kerültek fel a Ház honlapjára, azokat szó szerint közöljük:

Mesterházy Attila: Mire alapozza azon véleményét, hogy Varga Mihály nem a kormány nemzet (sic!) érdekeit képviseli?

Matolcsy György: Az általam elmondottakat és leírtakat Ön tudatosan félreértelmezi. Kérem, hogy minden esetben pontosan, valódi tartalmának megfelelően idézze gondolataimat.

M. A.: Ezen véleménye alapján kérte-e a miniszterelnöktől Varga Mihály felmentését?

M. Gy.: Az általam elmondottakat és leírtakat Ön tudatosan félreértelmezi. Kérem, hogy minden esetben pontosan, valódi tartalmának megfelelően idézze gondolataimat.

M. A.: Helyesnek tartja-e, ha az MNB elnöke és pénzügyminiszter a média nyilvánossága előtt vitázik egymással? Nem okozhat-e ez kárt a költségvetésnek és a magyar gazdaságnak?

M. Gy.: Véleményem szerint minden szakmai párbeszéd üdvözlendő, amely a magyar gazdaság kérdéseivel foglalkozik.

M. A.: Ha a nemzeti érdek ellen cselekszik, akkor kinek az érdekeben tevékenykedik Varga Mihály?

M. Gy.: Az általam elmondottakat és leírtakat Ön tudatosan félreértelmezi. Kérem, hogy minden esetben pontosan, valódi tartalmának megfelelően idézze gondolataimat.

M. A.: Személyesen hányszor egyeztetett Varga Mihállyal 2019-ben?

M. Gy.: A Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium között minden szinten folyamatos az egyeztetés.

Mindeközben a forint soha nem látott mélységbe zuhant a devizapiacon.

HUF-EUR

Varga Mihály pénzügyminiszternek ma (szerda) éjfélig kell válaszolnia a hozzá intézett kérdésekre. Cikksorozatunk második részben erről a csomagról fogunk beszámolni.