Megszűnhet a katás adózás? Varga Mihály szerint meg kell vizsgálni, hogy maradhat-e

Megszűnhet a katás adózás? Varga Mihály szerint meg kell vizsgálni, hogy maradhat-e

A pénzügyminiszter-jelölt szerint meg kell vizsgálni, hogy maradhat-e a kedvezményes adózási lehetőség változatlan formában.

Az infláció és az energiaárak emelkedése, a háború gazdasági hatása miatt a hiánycél tartása érdekében módosítások szükségesek a költségvetésben

- közölte Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt bizottsági meghallgatásán.

Az ATV tudósítása szerint Varga Mihály úgy tájékoztatott,

nem tervez adóemeléseket a kormány. Ugyanakkor a kata adózás bevezetése hiába volt sikeres, meg kell vizsgálni, hogy a kedvezményes adózási lehetőség változatlan formában fennmaradhat-e.

A pedagógus béremelésre vonatkozó kérdésre válaszolva idézte Gulyás Gergely korábbi nyilatkozatát, melyben a Miniszterelnökséget irányító miniszter háromszor 10 százalékos emelést helyezett kilátásba.

Az LMP-s Bakos Bernadett azt kérdezte, hogy a magas infláció miatt több költségvetési bevételre számítanak-e, kapnak-e pluszemelést a közszférában, a szociális szférában dolgozók, illetve a tanárok.

Varga Mihály válaszában úgy fogalmazott, hogy sajnos, nem nyertes az államkassza, háromszoros, de van, ahol ötszörös a növekedés a korábbiakhoz képest az energiaárakban. 

Az a rossz hírem van, hogy az infláció nemcsak a piacon, de az államkassza tekintetében is kedvezőtlen

- mondta Varga Mihály, de utalt rá, hogy a kulturális szférában 20 százalékos a béremelés, a tanárok esetében 10 százalékos, az orvosi fizetés megduplázódott.

Így ebben az évben is reálbér-növekedés várható

- tette hozzá.

Az önkormányzati adósságok kapcsán elmondta, hogy legalább 40-50 olyan önkormányzat van, amelyik hitelt vett föl és a részleteket is tudja törleszteni. Egy másik kérdésre pedig kijelentette,

sem megszorítás, sem kiigazítás nem lesz.

Azt a felvetést Varga Mihály megalapozottnak nevezte, hogy Magyarország sem az uniós helyreállítási alap EU-s forrásaiból, sem a fejlesztési forrásokból nem kap támogatást, de

úgy érzem közel van a megállapodás az Európai Bizottsággal

- fogalmazott Varga Mihály.

Az új kormány a megalakulása után vizsgálni fogja a falusi CSOK kibővítésének a lehetőségét - árulta el Varga Mihály egy másik kérdésre válaszolva.

Varga Mihály újra és újra megerősítette a meghallgatásán, hogy

a kormány tartani fogja az idei hiánycélt, de hozzá kell nyúlni a költségvetéshez.

A bizottságban a képviselők 11 igen, 5 tartózkodás mellett támogatták Varga Mihály pénzügyminiszteri jelöltségét.