Sanyarú sors: csökkent a várható élettartam hazánkban, alacsonyabb most, mint 10 éve

Sanyarú sors: csökkent a várható élettartam hazánkban, alacsonyabb most, mint 10 éve

Számos európai országban maradandó nyomot hagyott a születéskor várható élettartamban a koronavírus-járvány, így az alacsonyabb szinten van most, mint 10 évvel ezelőtt - írja a 24.hu az Eurostat legfrissebb, 2021-re vonatkozó előzetes adatai alapján.

Az Európai Uniót valamennyi országát felölelő becslés szerint Szlovákiában és Bulgáriában mérték a legnagyobb negatív változást: 2020-ról 2021-re 2,2 évvel csökkent a születéskor várható élettartam. De nem sokkal marad le Lettország (-2,1 év) és Észtország sem (-2 év). Őket követi Románia (-1,3 év) és Magyarország (-1,2 év), majd Görögország (-1,1 év) és Horvátország (-1).

Ehhez képest Belgiumban tavaly 1,1 évvel nőtt a várható élettartam, amellyel már megközelítik a járvány előtti értéket, de Spanyolországban és Svédországban is közel egy évvel ezelőtt magasabb értéket mértek, mint 2020-ban.

Más tagállamok viszont kevéssé érezték meg a járványt ebből a szempontból: Dániában, Németországban, Finnországban alig volt változás, míg Luxemburgban most még kicsivel magasabb is az érték, mint a Covid előtt.

Az előzetes becslések alapján az EU 27 országa közül jelenleg Spanyolországban a legmagasabb a várható élettartam 83,3 évvel, míg a legalacsonyabb Bulgáriában, ahol csaknem 12 évvel korábban halnak meg az emberek. A lap kiemeli:

Hazánk azonban a 74,5 éves értékével még mindig közel hat évvel van lemaradva az EU27 átlagától, miközben a tagországok többsége legalább egy évvel előzi az uniós átlagot.

Ahogy az is beszédes adat, hogy a visegrádi országokban (köztük hazánk is) és Romániában most alacsonyabb a várható élettartam, mint tíz évvel ezelőtt. Ez a mutató ugyanis Magyarországon 2011-ben még 75,1 év volt.