Érdekvédők vitája: a munkáltatók ellenzik a vasárnapi boltzárat

"A munkaadónak, a munkavállalónak és a magyar gazdaságnak is csak a kárára válna."

A VOSZ emlékeztet, hogy a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló, 2016. évi XXIII. sz. törvény visszaadta a vállalkozóknak a szabad kereskedés jogát és biztosította a lakosságnak a vasárnapi vásárlás lehetőségét.

A szövetség "értetlenül áll" a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) mai felvetése előtt, ami újra napirendre tűzné a vasárnapi boltzár bevezetését, amellyel a kritikus munkaerőhiányt orvosolnák.

Krisán László elnök kiemelte, a VOSZ álláspontja a bolti kiskereskedelem korlátozásával kapcsolatban továbbra sem változott:

"egy ilyen lépés jelentős bevételektől fosztaná meg az államkasszát (adók, járulékok) és a kereskedelmi vállalkozásokat is (pl. határ menti bevásárlóturizmus), nem is beszélve azokról a magyar mikro- és kisvállalkozásokról, amelyek a hipermarketek bevásárló utcáin tevékenykednek".

Krisán hangsúlyozta, hogy a korlátozás

hátrányosan érintené a több, mint félmilliós kereskedelmi munkavállalói réteg legalább 5-6 százalékát és családjaikat - több tízezer embert -, akik munkabér-csökkenést kellene elszenvedjenek, elesve a vasárnapi pótlékoktól is.

"Mindezt abban a helyzetben, amikor végre megindult a szektorban a bérszínvonal emelkedése és amikor ezt a pluszjövedelmet az érintett családok - a karácsonyi bevásárló szezon közeledtével - realizálhatnák"

- áll a közleményben.

A VOSZ hangsúlyozta, hogy a lakosság igényei, bevásárlási szokásai nem változtak, "tehát idén is erős őszi-téli szezon várható a bolti kiskereskedelemben, amelynek támogatásán és nem korlátozásán, akadályozásán kellene közösen gondolkodni".

Krisán László szerint a VOSZ "továbbra is kiáll a bolti kiskereskedelemben dolgozók vasárnapi munkavégzésének értékarányos elismerése mellett", ezért - a LIGA és MASZSZ szakszervezetekkel közösen kidolgozott, 2016. május 5-i ajánlás szerint -

megalapozott tárgyalásokat követően lehetségesnek tartja a vasárnapi bérpótlék emelését.

A szervezet hangsúlyozta: figyelembe kell venni egyéb munkavállalói szempontokat is, így a vasárnapi munkavégzés elrendelésének korlátozását egyes munkavállalói csoportok (pl. a családos, gyermeket nevelő dolgozók) esetében.

Az egyre durvább munkaerőhiány miatt vezetnék be újra a vasárnapi boltzárat

Orbán Viktorhoz fordul a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Azt kérik, a kormány vegye fontolóra a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését, akár részlegesen, nemzetközi mintára - írja a Magyar Idők. A kormánypárti propagandalap birtokába jutott levél szerint ez "enyíhtené a béremelések ellenére fennálló munkaerőhiányt, könnyítené a cégek működését, és azt üzenné Európának: hazánk a családok értékeit a haszon elé helyezi."

Frissítés:

Az újra fellángolt boltzár-vita kapcsán úgy tűnik Orbánék nem terveznek módosításokat a közeljövőben.

"A kormány a vasárnapi boltzár ügyében nem tervez jogszabály-módosítást, nem tartja aktuálisnak a kérdést"

- közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az üggyel kapcsolatban az MTI-vel.