1800 forintot kaptak három hónap után a bezárt vásárosnaményi ruhagyár dolgozói

1800 forintot kaptak három hónap után a bezárt vásárosnaményi ruhagyár dolgozói

Szeptember 10-én mehetnék nyugdíjba, ha lenne honnan...

Az Alfahírnek nyilatkozó Nagy Ernőné 1980 óta dolgozik az először Vörös Október Férfiruhagyár, majd Elite, később Berwin Ruhagyár Zrt. jelenleg pedig A.R.J. néven szereplő üzemben. Szerinte nincs esélyük arra, hogy megkapják az elmaradt munkabérüket az angol tulajdonostól.

Nagyon sokan vagyunk, akik március 23. óta egy forint fizetést se kaptak. Nem tudom mi lesz a családdal. A tulajdonos egyáltalán nem foglalkozik velünk.

A több száz demonstráló Vásárosnamény központjához közel, az A.R.J. gyár épülete mellett gyűlt össze. A férfi felsőruházati termékeket gyártó vállalat tulajdonosi köre a koronavírus-járvány miatt kialakult megrendeléshiányra hivatkozva március 22-én felfüggesztette a gyártást és a dolgozókat fizetés nélküli szabadságra küldte.

Én a férjem fizetéséből élek. El vagyok kenyéren és vízen, de fogalmam sincs, hogy mi lesz velem és a családommal

- Gergely Emilné szerint ilyen reménytelen helyzetben még nem voltak és közeledve a nyugdíjhoz, szerinte már nem tud olyan munkahelyet találni, ami biztos jövedelmet ígérne.

Közben megkezdődött a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) által szervezett tüntetés. Rabi Ferenc a BDSZ elnöke biztosította az egybegyűlteket, hogy az érdekképviselet mellettük áll.

Ha a nemzetközi és a jogászi fellépés sem használ, akkor a szakszervezet felszámolást, vagy kényszertörlést kezdeményezhet. 530 ember veszti el itt a munkáját, de a döntéshozók vegyék figyelembe, hogy a környéken nem lehet munkát találni, illetve nagyon sokan új munkát már nem képesek betanulni. A kormánytól most azt kérjük, ha van megfelelő forrás a varroda életben tartására, akkor adjanak például egyenruha, orvosi, egészségügyi eszközök gyártására lehetőséget és támogatást, hogy ne vesszen el az a szaktudás, ami évtizedek óta jelen van a gyárban

- hangsúlyozta a Rabi Ferenc. Ezután felolvasták azon szakszervezetek leveleit, akik szolidaritásukról biztosították a vásárosnaményi ruhagyár fizetés - és jelen állás alapján - munkahely nélkül maradt dolgozóit. A BDSZ elnöke az Alfahírnek később úgy fogalmazott, hogy a kormány a jelenlegi háromról legalább hat hónapra hosszabbítsa meg az álláskeresési hozzájárulást, de még fontosabb, hogy a kormány olyan új beruházásokat hozzon a térségbe, ami megszünteti ezt a jövő nélküli napról-napra élést.

Szerdán lesz közgyűlése az A.R.J.-nek ahol döntéseket hoznak, az érdekképviselet pedig ezután egyeztetne olyan támogatásokról mint amilyet a turizmus, a vendéglátás és még egy sor szolgáltatást végző ágazat kapott.

Mi vasalással foglalkoztunk a gyárban, de már több mint három hónapja csak egyszer kaptunk pénzt, egészen pontosan 1800 forintot... 35 év munkaviszony után erre én már nem tudok mit mondani.

- mondta el az Alfahírnek Szénás András. Munkatársa Medve László szerint még a környékbeli városokban, Mátészalkán, Nyíregyházán sincs munkalehetőség.

Én eddig bizakodtam, de most már ez sincs. Nagyon el vannak keseredve az emberek a városban. Ez az 530 ember gyakorlatilag ugyanennyi családot jelent asszonyokkal, gyerekkel, de mi annyira kívül esünk mindentől, hogy ez a fővárosban már senkit sem érdekel

- tette hozzá Medve László.

Nem azért vagyok öltönyben, mert fázom, hanem mert ezt az öltönyt ti varrtátok

- kezdte ezzel a beszédét Filep Sándor, Vásárosnamény Fidesz-KDNP-s polgármestere. Megismételte - amivel egyébként a tavaly októberi önkormányzati választáson is kampányolt, - hogy az A.R.J.  korábban fejleszteni akart vásárosnaményi üzemén és a 12 milliárd forint értékű - 5,4 milliárd forintos állami támogatást élvező - beruházás, illetve 370 munkavállaló bértámogatása már elő volt készítve, de a mostani helyzet ahogy fogalmazott "elkeserítő, ledöbbentő és méltatlan" azokhoz az emberekhez, akik már régóta dolgoznak a cégnél. 

A gyárral már hosszú évekkel ezelőtt is problémák voltak, hiszen csúcsminőséget állítottak itt elő rabszolgabérért.

- mondta el az Alfahírnek Adorján Béla. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az A.R.J. vezetése az állami támogatásokat elvben képzésre költötték, a gyakorlatban azonban ennek nem volt semmi eredménye. Szerinte a cégvezetés javaslata, hogy a dolgozók akkor vehetnék fel július 15. után a munkát, ha lemondanak az elmaradt bérükről, egyszerűen elképzelhetetlen.

A mai magyar foglalkoztatáspolitika szégyene az ami itt Vásárosnaményban történik. Elfogadhatatlan, hogy magánvállalkozások rabszolgaként tartsanak embereket és még azt a kevés fizetést sem akarják odaadni amiért sokszorosan megdolgoztak az itt élők. A kormánynak most kell beavatkoznia. Ha Orbán Viktor azt ígérte, hogy annyi munkahelyet fognak teremteni, amennyi munkahelyet megszüntetett a koronavírus-járvány, akkor lehet bizonyítani. Vásárosnaményban az elmúlt időszakban nemcsak ez a gyár zárt be, hanem egy másik is, tehát több mint 600 ember számít most Orbán Viktor ígéretére

- mondta Adorján Béla jobbikos megyei képviselő.

A demonstráció végén a résztvevők továbbra sem nyugodhadtak meg. Családok százai kerülhetnek még a jelenleginél is nehezebb helyzetbe, ha a korábbi ígéretei ellenére a kormány nem segít rajtuk.

Ezt a levelet kapták a fizetésük helyett a vásárosnaményi varrónők

Nem kívánja kifizetni a koronavírus-járvány miatt eleve csökkentett béreket egy ruhaipari cég a munkavállalóinak Vásárosnaményban - derül ki egy szakszervezeti levélből, amelyet szerkesztőségünknek küldtek el. A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Vásárosnamény legnagyobb cégének, az A.R.J. ruhagyár vezetőségének címzett leveléből kiderült, mintegy félezer munkavállalóját küldte fizetés nélküli szabadságra a cég márciusban.