Leállhat a MÁV és a Volán, ha a kormány kötelezővé teszi az oltást

Leállhat a MÁV és a Volán, ha a kormány kötelezővé teszi az oltást

Ezt a Vasutas Szakszervezet (VSZ) elnöke, és a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke nyilatkozta az ATV-nek.

Azonban, ha ezt szétbontom szellemi munkakörre és végrehajtó szolgálati munkakörre, akkor ez az arány már rosszabb. Azok, akik a vonatközlekedésben tevékenyen részt vesznek, ott az oldottság sajnos a legrosszabb aránnyal van

- fogalmazott Meleg János, a VSZ elnöke.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a helyzet a Volánnál sem jobb, de úgy véli, nem lesz kötelező az oltás, mert nincs tartalék a rendszerben, és ha bevezetnék, akkor leállna a Volán.

Óriási a felháborodás a munkavállalók körében az esetleges kötelezővé tétellel kapcsolatban. Én próbálom őket nyugtatni, hogy még ezt senki nem tette kötelezővé, és ha kötelezővé teszik, akkor kell nekünk dönteni, hogy milyen lépéseket teszünk

- tette hozzá Dobi István.

Azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat, egy év fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni. Az állami intézmények munkatársai januárig kapnak időt. Önkormányzati cégeknél a polgármester dönt. Az oltási kötelezettség alól orvosi igazolással lehet mentesülni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára.