A jól csengő nevű Védelmi Beszerzési Ügynökség teheti végül átláthatóbbá a milliárdos honvédelmi beruházásokat?

A jól csengő nevű Védelmi Beszerzési Ügynökség teheti végül átláthatóbbá a milliárdos honvédelmi beruházásokat?

Demeter Márta szerint lenne benne logika?

Megalakult a Védelmi Beszerzési Ügynökség (VBÜ), amelynek felállítását az új biztonságpolitikai kihívások indokolták - közölte a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos titkársága pénteken az MTI-vel. A tét tehát továbbra is az, hogy

az 1400 milliárd forintos honvédelmi közbeszerzések felett ki diszponálhat.

"Nem lenne logikátlan, hogy egy állami tulajdonban álló gazdasági társaság szervezze és bonyolítsa le a védelmi beszerzéseket, ha maguk a beszerzések átláthatóak lennének, és lenne elfogadott stratégia, ami alapján a beszerzéseket folytatják"

- fogalmazta meg aggályait az Alfahírnek Demeter Márta, a Honvédelmi bizottságból nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozással eltávolított politikus. 

A honvédelmi tárcával meglehetősen egyedi viszonyt ápoló országgyűlési képviselő szerint a VBÜ felállításával párhuzamosan indokolt lenne a többi HM-céget megszüntetni, vagy legalább összevonni, mert a feladatok nem igényelnek ennyi szervezetet, a működésük átláthatóságával kapcsán pedig eddig is számos kérdés merült fel.

Benkő-bukta: 9 éve már megpróbálták kiszervezni a HM-cégeket, de akkor még a józan ész győzött

Hétfő reggel azzal nyitott a Népszava, hogy információ szerint meneszthetik a honvédelmi tárca éléről Benkő Tibor t, sőt, a minisztérium egyik workshopján Erdélyi Lajos, a HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: a hadsereg legnagyobb problémája ma a lemorzsolódás, és az, hogy nem képesek vonzerőt teremteni a legfiatalabb generációk számára, ezért teljes változásra van szükség a szervezeti kultúrában.

"Ma az a helyzet, hogy minden közérdekű információt perben kell kikényszeríteni, többek között azt is, hogy a frissen létrehozott beszerzési ügynökség felett a tulajdonosi jogokat gyakorló kormánybiztos milyen cégek képviselőivel tárgyalt a beszerzésekről. Szabályozott módon, rendszeresen kellene beszámoljon a kormánybiztos és a többi érintett is a beszerzésekkel összefüggő kérdésekről az illetékes parlamenti fórum előtt, nem pedig egy-egy interjúban marketingszöveget pufogtatva 'letudni' a tájékoztatást. Egy interjú ugyanis nem egyenlő a hivatalos és részletes beszámolóval. Sokat segítene ebben, ha a honvédelmi miniszter és az általa irányított intézményrendszer felismerné végre, hogy nem áll a törvények felett" - magyarázta a politikus.

Azt pedig továbbra sem tudjuk - a kormány semmilyen épkézláb választ nem tudott adni -, hogy a beszerzések és az erre épülő képességek mit szolgálnak, hogyan és milyen forrásból valósul majd meg az eszközök üzemeltetése, és mégis milyen személyi állomány fogja azokat üzemeltetni a több ezer fős létszámhiány mellett - zárta szavait Demeter Márta.

Mindenesetre, a központi ügynökség felállítása a - kormányzati elképzelés szerint - tervezettebbé, rendszerezettebbé, szakszerűbbé és átláthatóbbá teszi a kormány által irányított állami szervezetek védelmi és biztonsági beszerzéseit.

A beszerzési folyamat megújítása egyaránt szolgálja az ország védelmi rendszerének hatékony korszerűsítését és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást - írták a hivatkozott közleményben.

A Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. felett az állam nevében a tulajdonosi jogokat Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos gyakorolja.

Az állami ügynökség fő feladata, hogy tervezetten, költséghatékonyan és transzparensen folytassa le a kormány irányítása, illetve felügyelete alatt álló költségvetési szervek, gazdasági társaságok, alapítványok védelmi és biztonsági beszerzéseit.

A VBÜ kizárólagos hatáskörébe tartozik a honvédelmi, rendvédelmi, bűnüldözési, bűnmegelőzési, büntetőeljárási, büntetés-végrehajtási, nemzetbiztonsági, határőrizeti és határforgalmi, katasztrófavédelmi, adóhatósági és vámhatósági, őrzési, védelmi, illetve önvédelmi célú haditechnikai eszközök, valamint szolgáltatások beszerzése. A szervezet beszerzési eljárást csak akkor indíthat, ha az adott igényt a Nemzetbiztonsági Kabinet véleményezte, a kormány pedig jóváhagyta. Ha a beszerzési körbe tartozó állami szervezet jóváhagyás nélkül köt szerződést, a megállapodás semmisnek minősül.

A jóváhagyott beszerzések dokumentumait a VBÜ közzéteszi, a minősített adatokra vonatkozó szabályok figyelembevételével. Ugyancsak a közpénzekkel való felelős gazdálkodást szolgálja, hogy az ügynökség ellenőrizheti a megkötött szerződések teljesítését.

A beszerzések rendszerezettsége és költséghatékonysága érdekében a VBÜ határozza meg azokat a szempontokat, amelyek alapján az érintett szervezetek elkészítik éves beszerzési tervüket. Az ügynökség évente összegzi tapasztalatait, hogy azok ismeretében javaslatot tegyen a kormánynak a védelmi és biztonsági fejlesztések irányára, megvalósítására - olvasható a közleményben.