Nemzetbiztonsági védelem? Demeter Márta feljelentést tett, és magyarázatot vár a Honvédkórház parancsnokától

Demeter Márta
Demeter Márta

Demeter Márta az Alfahírnek megerősítette, feljelentést tesz a rendőrségen a Honvédkórházból kiszivárogtatott dokumentumai miatt.

Pártkatona: a kórház parancsnoka kérte ki Demeter Márta kartonját, aztán másnap erről cikkezett a kormánysajtó

Az adatvédelmi hatóság (NAIH) 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a Honvédkórházra Demeter Márta elhunyt édesanyjával kapcsolatos információk kiszivárogtatásának ügyében. Az erről szóló határozatot és a részletes indoklást Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke írta alá október 24-én - szúrta ki a NAIH honlapján az Index.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, az LMP frakcióvezető-helyettesének bejelentése után az adatvédelmi hatóság (NAIH) 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a Honvédkórházra az elhunyt édesanyjával kapcsolatos információk kiszivárogtatásának ügyében. Az erről szóló határozatot és a részletes indoklást Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke írta alá október 24-én.

Kiderült, hogy a Demeter Márta elleni kormányzati hadjárat részeként a politikus dokumentumait

február 11-én, az első lejárató cikk közzététele előtt egy nappal, az MH EK parancsnoka több más dokumentummal együtt felkérte a kórlaptár zárt helyiségéből, aminek a kulcsa egy zárt dobozban van a 24 órás őrség szolgálati helyiségében, és ahhoz csak meghatározott személyek férhetnek hozzá, amit dokumentálni kell.

„Összességében tehát megállapítható, hogy a panaszos (Demeter Márta - a szerk.) igénylőlapjához az MH EK  Igényjogosultsági Referatúra és az MH EK parancsnoka férhetett hozzá”

– szögezte le a NAIH.

Arra viszont nem tért ki a vizsgálat, hogy került a dokumentum az állampárti sajtóhoz (az álhírt leközlő Origót amúgy szintén megbüntette a NAIH) - többek között erre a kérdésre vár választ a rendőrségi feljelentésétől Demeter Márta.

"Várom a Honvédkórház parancsnokának, Kun Szabó Istvánnak, valamint Benkő Tibor honvédelmi miniszternek a magyarázatát, és a lemondásukat"

 - fogalmazott portálunknak a politikus.

Hangsúlyozta azt is, ha ez nem vele, hanem egy másik magyar állampolgárral történik meg, az ugyanúgy törvénybe ütköző cselekedet lenne, azonban mivel ő abban az időben az Országgyűlés Honvédelmi bizottságának alelnöke volt, így nemzetbiztonsági védelem alatt állt. Ami viszont további kérdéseket vethet fel.

Támadásban

Emlékezetes, jobb szó híján, az államgépezet azután kezdet támadásba Demeter Mártával szemben, hogy az LMP-s országgyűlési képviselő egy írásbeli kérdésben arról érdeklődött, hogy Orbán Viktor egyik lánya utazott-e egy katonai repülőgépen.

Fideszes képviselők még 2018 októberében feljelentették Demeter Mártát, miközben azt követelték, hogy pártja hívja őt vissza a tisztségeiből, novemberben a lakájmédia már arról cikkezett, hogy az ügyészség is nyomoz ellene. Idén januárban Kövér László házelnök elintézte, hogy visszavonják a NATO parlamenti közgyűlési tagságát, és februárban már nemzetbiztonsági kockázattá is minősítették Demeter Mártát, így elmondhatta magáról azt a kétes dicsőséget, hogy 1990 óta ő az első olyan képviselő, akit kizártak egy parlamenti bizottságból.

Demeter Mártát azóta 3 éves börtönnel is fenyegetik.

A másik front sokkal személyesebb jellegű volt. A politikus elhunyt édesanyjának adataival élt vissza a kormánysajtó, és azt állították, hogy kiváltságos eljárást akart kijárni neki a politikus, miközben csak annyit szeretett volna elérni, hogy az végső stádiumban lévő édesanyjával tölthesse a kórházban az utolsó napokat. A legszomorúbb, hogy erre nem is került sor... de erről a Honvédkórház parancsnoka is tudott.