A kormánypártok bunkós botja: Vejkey Imre nem kér az egyenlő bánásmódból

A kormánypártok bunkós botja: Vejkey Imre nem kér az egyenlő bánásmódból

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Vejkey Imre a KDNP frakcióvezető-helyetteseként a Fidesz-KDNP felszólalásrulettjében mindig a legkínosabb felszólalásokat pörgeti ki. Jóhiszemű vagyok, és azt feltételezem ugyanis, hogy ezeket a monológokat és javaslatokat nem önként, hanem párt-, esetleg propaganda-minisztériumi utasításra teszi. Nem mondanék én ekkora butaságokat semmilyen párt- és minisztériumi utasításra se, de őrzök magamban némi reményt, hogy az egyetlen megmaradt történelmi párt vezető tisztségviselője sem azonosul teljes egészében az általa felmondott hajmeresztő állításokkal.

Egy kis ízelítő Vejkey Imre közelmúltbeli felszólalásaiból:

„Itt az idő, hogy elgondolkodjunk az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásáról, vagy legalább bizonyos pontjainak felfüggesztéséről.”

„Az, hogy az érintettek, hogy látják, az teljesen közömbös.”

„A Brüsszel-Strasbourg-Soros triumvirátus […] most ünnepel, mert azt hiszi, hogy győzött, és a gyökereinket képező keresztény civilizációt el tudta pusztítani.”

A legfrissebb hír pedig az, hogy Vejkey Imre, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnökeként megszüntetné az Egyenlő Bánásmód Hatóságot.

Jaj, önmagában már az a tény is aggasztó, hogy egy olyan politikus vezeti az igazságügyi bizottságot, aki parlamenti felszólalásában az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondását sürgette. Az a tény is aggasztó, hogy ugyanezen személy a nevében egy kereszténydemokrata párt vezető tisztségviselője. És az a tény is aggasztó, hogy ezen parlamenti felszólalását a könyvdarálás mesterségét azóta kitanuló Dúró Dórával egyetértésben mondta el, ráadásul úgy, hogy Vejkey Imre első felszólalása után mégegyszer szót kért, és nyomatékosította, hogy az emberi jogi egyezmény felmondásának gondolatát komolyan vetette föl. Talán ő maga is érezhette, hogy egyetérteni a Mi Hazánkkal kínos, ezért fontosnak érezte aláhúzni, hogy ennek ellenére is elképzelhetőnek tartja az egyezményből való kilépésünket.

A második idézetet, amely szerint az érintettek véleménye egy törvény módosításánál közömbös, tavasszal a nemváltoztatást tiltó rendelkezés meghozatalakor mondta Szél Bernadettnek az általa vezetett Igazságügyi Bizottság ülésén. Szél ugyanis módosító indítványát az érintettek véleményével próbálta volna alátámasztani. Hallatlan! Amire Vejkey majdnem a képviselőnőbe fojtotta a szót. Az alantas módon a koronavírus-járvány miatti teljes felhatalmazás idején benyújtott a vírussal sejthető módon semmilyen kapcsolatba nem lévő nemváltást ellehetetlenítő törvénynek őszre különleges folyománya lett. Történt ugyanis, hogy Polgárdiban transznemű házasságot kötött egy pár. A pár egyik tagjának még sikerült a törvény elfogadása előtt a nemváltást anyakönyveztetni, a másik félnek nem, így férfi és női párként legálisan köthettek házasságot. A propaganda hüledezik, pedig talán csak meg kellett volna fontolnia hazánk keresztes lovagjának, Semjén Zsoltnak, hogy az éjszaka alatt milyen törvénytervezetet álmodik meg, és nyújt be sebtében a parlamentnek. Vagy talán meg kellett volna hallgatnia az érintettek véleményét, de ne legyünk ennyire maximalisták…

A Brüsszel-Strasbourg-Soros triumvirátus emlegetése önmagában nem érdemelne szót, bár lassan örülhetünk, hogy egy kereszténydemokrata képviselő legalább nem a szentháromság kifejezést használja, amikor az ellenségeit kívánja megnevezni. A felszólalás rendhagyó bornírtságát az adta, hogy betűszót alkotva az SS-hez hasonlította az Európai Uniót hazánk kereszténydemokrata politikusa. Moszkva volt már Brüsszel, Vejkeynek köszönhetően már BSS-sé is lényegült. A BSS-től (pontosabban inkább a triumvirutás első két tagjától, tehát BS-től) érkező pályázati pénzeket azért elfogadja ő is.

Ezek után mi lehetett a baja Vejkey Imrének az Egyenlő Bánásmód Hatósággal?

Vejkey Imre tényleg megkaphatta a legvisszatetszőbb szerepet a frakciószövetségen belül. Kisebb kormánypárt és annak is csak a frakcióvezető-helyettese? Őt illetik ezek a megszólalások. Hogy ha valaha a Fidesz-KDNP szövetség átalakulna, miként az MSZMP MSZP-vé 1989 októberében, akkor Vejkey Imrétől és megbotránkoztató felszólalásaitól és beadványaitól fognak majd a legélesebben elhatárolódni. „Mi nem is tudtunk róla, ránk erőltette az akaratát, el kellett tűrnünk, hogy mérsékeljük” – magyarázkodnak majd pár tíz, de talán már csak pár év múlva is a most még ifjú kereszténydemokraták.

Sejthetjük, miféle borzalmak zajlottak egyébként az Egyenlő Bánásmód Hatóság boszorkánykonyhájában. Például kismamákat védett a hatóság a munkáltatóikkal szemben. Pedig ez máskor – legalábbis névben – igen fontos téma a kisebbik kormánypártnak, amelynek a szlogenje újabban: „a családok pártja”. Megváltozott munkaképességűeket ugyanígy védett a hatóság, de vallási vagy világnézeti meggyőződés tiszteletben tartása, vagy nem tartása miatt is vizsgálódtak. Nem, nem, nem csak az lmbtq lobbiról van szó tehát, ugyanakkor ne vicceljük ezt el, bármilyen nemi identitáshoz tartozó személyeket is egyenlő bánásmód illet meg, és aki ezzel perlekedik, az nemcsak az Európai Emberjogi Egyezményből zárja ki magát, hanem a kereszténységből is.

Kormányunk kicsinyességét ismerve azonban egy viszonylag friss kecskeméti történet is érdekes lehet. A kecskeméti, hatalomtól független hírportál, a kecsup.hu október 2-án az EBH-hoz fordult a kecskeméti önkormányzat gyakorlata miatt, amely szerint sem meghívókat, sem válaszokat nem kapott soha az önkormányzattól a helyi sajtótermék. Ugyanilyen esetben Pécsett az önkormányzati gyakorlatot elítélő módon hozott már döntést a hatóság. Amennyire zavarni szokta fideszes honatyáinkat a legkisebb ellenvélemény is, és amilyen mértékben bekebeleznek minden olyan állami fórumot, amely esetlegesen a hatalomgyakorlásuk módjában korlátozná őket, könnyedén lehetséges az is, hogy egy ilyen „nüansznyi” vizsgálódás okozta az EBH vesztét.

Most, hogy rekordokat dönt hazánkban a koronavírus-járvány tombolása, hogy szerdától ukmukkfukk négy fal közé zárják a fél országot, benne éttermeket, szórakozóhelyeket és közösségi tereket, a nyitva tartott általános iskolákban is szorongva tanítanak a tanárok, a munkahelyek elvesztése körül pedig nem látszik a kormány által bajbajutottak felé nyújtott kéz, mi más volna időszerű, mint reggelről estére megszüntetni az Egyenlő Bánásmód Hatóságot? Vajon olyan vakcinát helyettesítő gyógyír lehet ez, mint az ingyenes parkolás? Isten irgalmazzon hazánknak válságidőben ilyen kormány mellett…