Új csatornát is építenek a Velencei-tó vízpótlására

Új csatornát is építenek a Velencei-tó vízpótlására

Hétfőn megkezdődött a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból - közölte az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A Velencei-tó vízállása múlt pénteken 85 centiméter volt, ami 45 centiméterrel marad el a téli minimum üzemvízszinttől, vagyis jelenleg 11,47 millió köbméter víz hiányzik a tóból. Hiába volt az átlagosnál csapadékosabb az augusztus, a szeptember és a november is, a lehullott eső jelentős részét elnyelte a kiszáradt talaj, így a tó nem kapott elegendő természetes pótlást.

Az OVF szerint a mostani időpont ideális a vízeresztésre, mert az utóbbi napok bőséges csapadéka jelentősen felhígította a tározó vizét, így a korábbi vízminőségi problémák a tározóban nem állnak fenn. A vízeresztés során ugyanakkor a szakemberek helyszíni és laboratóriumi mérésekkel folyamatosan vizsgálják a tóban lévő, illetve az oda érkező víz minőségét.

Közben a tó vízpótlásának érdekében, és azért, hogy a tározóban előforduló vízminőségi problémákat megkerüljék, egy úgynevezett megkerülő csatornát építenek, illetve az odavezető vízkormányzó létesítmény kialakítását végzik el a következő napokban. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta, így a vízgyűjtő területről a víz az új csatorna segítségével megkerüli a Zámolyi-víztározót.

Ez sokkal gyorsabb vízpótlást eredményez, és a víz minősége is megfelelő lesz. A munkálatokra a sok csapadék és a talaj felázottsága miatt van lehetőség.

Az ideális vízállás a Velencei-tónál a szezon elejére 130 centiméter körüli lenne, de ettől még mindig messze vagyunk a mostani 87 centiméteres, illetve majd az új, 90-91 centiméteres vízállással. Továbbra is számítunk arra, hogy folytatódik a csapadékos idő, bár lehetnek olyan részei az országnak - elsősorban keleten -, ahol az esőzés már zavaró lehet a gazdáknak. Senki nem felejtheti el a tavalyi nyarat, hogy mekkora hiányunk volt a vízből. Most minden egyes cseppre szükségünk van

- tette hozzá Siklós Gabriella aki szerint, ha a következő hónapok jóval csapadékosabbak lennének az átlagnál és a vízgyűjtőkre az átlagnál több eső hullana, akkor lenne esély arra, hogy a Velencie-tó elérje vagy megközelítse az ideális vízszintet.