Irreálisnak nevezték a magyar vendéglátósok azt az új szabályt, amely szerint még a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését is kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. A Telex írása szerint a szakmai szervezetek értetlenül állnak a dolog előtt, mert velük senki nem egyeztetett, de keresik a minisztériumot, hogy jelezzék, a munkaerőhiánytól már így is szinte térdre kényszerült ágazat szereplőitől lehetetlent kérnek.
A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen. A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.
A hivatkozott rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, sőt, szeptember 1-én már hatályba is lépett, vagyis már több mint egy hónapja érvényben van, annak ellenére, hogy eddig sem a médiában, sem a vendéglátósok körében nem igazán kapott visszhangot.
Ez nemcsak a gyorséttermek és a nagyon kicsi helyek, kifőzdék számára teljesíthetetlen, hanem a teljesen átlagos éttermek számára is Konkrétan lehetetlen, mert ha ezt mindenki megpróbálná betartani, akkor a vendéglátóhelyek körülbelül 10 százaléka maradhatna nyitva
- nyilatkozta Telexnek egy vendéglátós, aki szerint irreális és nem életszerű az új szabály.
Az online lap megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) is, hogy megtudják, miért tartották szükségesnek az új szabály bevezetését, illetve egyeztettek-e a szakmai szervezetekkel a rendelkezés kialakítása előtt.
A szaktárca is rájött, hogy ez így nem lesz jó
A minisztérium állítása szerint a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre.