Nem vehetik el a munkát? Újabb távol-keleti vendégmunkásokat hívna hazánkba a kormány

Nem vehetik el a munkát? Újabb távol-keleti vendégmunkásokat hívna hazánkba a kormány

Harmadik országbeli – vietnámi, indonéz, mongol, fülöp-szigeteki – vendégmunkások magyarországi foglalkoztatását könnyítené meg a kormány egy erről is szóló salátatörvény segítségével – számol be a Népszava.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről címet viselő javaslatcsomagot május elején nyújtották be, és a héten kerül a parlament elé. 

Az ominózus tervezet lehetővé tenné, hogy a harmadik országbeli állampolgárok minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül könnyített úton érkezhessenek hazánkba, és akár munkavállalási engedély nélkül is dolgozhassanak itt. A pandémia idején már bevezették átmeneti szabályozásként, most azonban hosszú távra is véglegesség válhat a vendégmunkások mentessége, amennyiben azt a kormány rendeletben is rögzíti majd.

Az, hogy mely munkaerő-kölcsönzők érdemelhetik ki a minősített jelzőt, a lap szerint szintén a kormány döntésének függvénye. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke úgy látja, az egyszerűsített behozatallal aligha tudnak gátat szabni a munkaerőhiány súlyosbodásának:

Legfeljebb majd néhány munkaerő-kölcsönző vállalkozásnak hoznak jó pénzt a konyhára, de a magyar gazdaság problémáit, a munkaerőhiányt nem oldják meg.

Makacs tények: a kormány ösztönzésére érkezik nagy számú vendégmunkás Ázsiából

A jelek szerint a migránsellenesség látszata ellenére a kormány valójában beszállt az ázsiai munkaerőért zajló globális versenybe: ugyanis egy tavaly szeptemberben hatályba lépett rendelettel nagy számú távol-keleti munkás hazánkba érkezését ösztönzi - mutat rá a G7.hu összeállítása.