Szijjártó Péter: egyszerre 62 ezer harmadik országból érkező vendégmunkás dolgozhat hazánkban

Szijjártó Péter: egyszerre 62 ezer harmadik országból érkező vendégmunkás dolgozhat hazánkban

Megjelent a Magyar Közlönyben a külgazdasági és a külügyminiszter legfrissebb közleménye a 2022-ben Magyarországon munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számáról. 

"2022-ben Magyarországon egyidejűleg munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámát 62 000 főben határozom meg"

- közölte Szijjártó Péter.

A külügyér egy korábbi nemzetgazdasági minisztériumi rendeletre (19/2015. - VII. 3.) hivatkozik, amiben meghatározta a jogalkotó a vendégmunkások hazai tevékenységét. 

Eszerint a Magyarországon egyidejűleg

  • az idegenrendészeti hatóság által a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben meghatározott összevont kérelmezési eljárás alapján kiadott tartózkodási engedéllyel, vagy
  • a harmadik országbeli állampolgár magyarországi foglalkoztatásához nem összevont kérelmezési eljárás alapján kiadott munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok száma nem haladhatja meg a tárgyévet megelőző évben bejelentett munkaerőigények havi átlagát.

Érdekes, hogy a vendégmunkások számát korábban  a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter határozta meg - most pedig Szijjártó Péter.

Néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy törvénybe iktatták a vendégmunkások szervezett magyarországi foglalkoztatását, és létrehozzák a "minősített kölcsönbeadó" jogkört, "aki harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatására jogszabályban foglalt feltételek alapján jogosult".