Jourová a KESMA ügyéről: „Tehetetlenek vagyunk"

Jourová a KESMA ügyéről: „Tehetetlenek vagyunk"

Věra Jourová bizottsági alelnök az Euronewsnak azt nyilatkozta, a testület tehetetlen a magyarországi Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében. A kormánypárti médiakonglomerátum ügyében még 2019-ben indult bizottsági vizsgálat tiltott állami támogatás gyanúja miatt, miután közel ötszáz kormánybarát sajtóterméket ajánlottak fel tulajdonosaik ingyen az alapítványnak. A tranzakció pénzügyi értéke Jourová szerint azonban „túl kicsi", hogy lépni tudjanak.

Az átláthatóságért és értékekért felelős bizottsági alelnök úgy fogalmazott:

Természetesen lenne kedvem ahhoz, hogy fellépjek. De a mostani versenyjogi szabályokat úgy alakították ki, hogy ennél jóval nagyobb ügyeket kapjanak el. És pénzügyi értelemben a KESMA ügye Magyarországon túl kicsi, vagyis az összeolvadás értéke túl kicsi ehhez. A versenyjogi szabályokat az ennél nagyobb ügyekre tervezték.

Hozzátette, a KESMA Magyarországon mentességet kapott a nemzeti versenyjogi szabályok alól, ez pedig nehezíti a fellépést.

Ez a frusztráció, hogy tehetetlenek vagyunk ebben az ügyben a versenyjogi szabályok alkalmazására, elvezet ahhoz, hogy jobb szabályok meghozatalán gondolkozzunk a jövőben

– fogalmazott, arról is szót ejtve, jövőre javaslatot tesznek az európai uniós (EU) médiapiac jogi szabályozására, eddig ugyanis az EU kizárólag gazdasági szereplőként kezelte a sajtót, a demokráciához való hozzájárulást jogi értelemben pedig nem vették figyelembe. A következő esztendőben bemutatandó új szabályok ajánlásokat fogalmaznak majd meg az ügyben a tagállamok számára.