Vérhiánnyal küzd az ország

Egész évben kevés vért adunk, de nyáron a legsúlyosabb a helyzet.

Minden vércsoportból kevés van, de főleg az AB negatívból. A Magyar Nemzet írt arról, hogy a rendelkezésre álló vér sokszor éppen csak elegendő, így ha hirtelen érkezik egy vérző vagy rossz állapotban lévő leukémiás beteg, akkor a kiírt műtéteket már el kell halasztani.

A vérhiányt régen a sorkatonaság oldotta meg, ahol csak akkor mehettek haza a katonák, ha előtte vért adtak. Most úgy vélik javíthatna a helyzeten, ha sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is engedélyeznék, hogy a hemokromatózisban szenvedő betegek vérét is felhasználhatnák, hiszen tőlük az egyébként egészséges vért így is gyakran kell levenni.

Mi az a hemokromatózis?

A haemochromatosis összefoglaló neve mindazoknak a betegségeknek, amelyekben a szervezetben fokozott vasfelszívódás miatt a vastartalom a normális szint fölé emelkedik. A felesleges vas lerakódik a szervekben, melyekben szövetkárosodást és működési zavart okoz. A betegség alapvetően örökletes, génjét jellemzően az észak- és közép-európai emberek hordozzák.

Amíg azonban nincs megoldás a vérhiány kezelésére az Országos Vérellátó Szolgálat

"fokozottan számít az önzetlen véradók segítségére a vérkészlet stabilitásának megőrzése céljából; hogy mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit maradéktalanul ki tudjuk elégíteni".