Veszélyben a keleti hunok sírjai

A világ legismertebb hun királysírja Észak-Mongóliában található.

Az úgynevezett nojon uul (oroszosan: noin ula) lelőhely 1924-ben Peter Kozlov ásatásai során váltak világhírűvé, a világ akkor ismerte meg, hogy a hunok milyen páratlan kincseket hagytak maguk után. A szenzációs leletek a környékbeli aranybányászok ásatásai révén tárultak fel, akik megpróbáltak a közelből nemesfémhez jutni. Jelenleg egy kanadai székhelyű cég próbálja kitermelni az ott lévő közel 45 tonna aranykincset, és ez veszélybe sodorhatja a közel 230 hun sírt. A mongoloknak most választani kell, hogy mi a fontosabb, a bányászatból származó bevétel, avagy őseik sírjai.

Első feltárások

Nojon uul és környéke a belső-ázsiai országban 1912-től vált ismertté, amikor a mai Ulánbátortól északra 130 kilométerre fekvő Haraa-folyó forrásánál, Nojon uul nevű helyen aranyat találtak burját szakemberek. A keresés közben rábukkantak egy nagy temetkezési helyre, amelybe beleástak. A szakemberek azonnal értesítést küldtek az orosz akadémikusoknak, de az első világháború miatt figyelemre sem méltatták a felfedezést és ásatásra nem került sor. 1924-ben azonban a Peter Kozlov vezette távol-keleti expedíció meglátogatta a helyszínt és több mint 200 sírhelyet számolt össze. Megkezdődött a feltárás, ahonnan csodás leletek kerültek elő. Kozlov volt az, aki megállapította, hogy a hunok emlékeiről van szó.

Leletek és sorsuk

A sírokból nagyon sokféle tárgy került elő, ezek között voltak kínai lakkcsészék, bronztükrök, edények, voltak hatalmas hombárok, amelyben gabonát tároltak. A sírból köles szemek kerültek elő, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a hunok nem voltak nomádok.

A fagyos talajból épen maradt ruhák, hajfonatok, illetve nemez darabok kerültek elő. Néhány nemezszőnyeg darabot is találtak, amely hasonlít a kazak szőnyegek formavilágára. Ezek nagy részét Szentpétervárra szállították az orosz feltárók, az ott talált ezüst- és aranykincseket – Geleta József szerint – pedig széthordták.

A hun ruhák szabása máig tanulmányozható az Ermitázs Múzeumban, Szentpéterváron. Kiderül, hogy az megegyezik a későbbi lovas népek öltözetével. A sírokban lévő hajfonatokat a hun előkelőt sirató hivatalnokok és szolgák hagyták hátra. A kínai források szerint levágott hajtincsükkel gyászolták az elhunytat.

Egységes szerkezet

A Nojon uulnál megfigyelt sír szerkezete megegyezik a többi, nemrégen feltárt hun előkelő sírjával. A mongol régészek szerint ezeket szabvány szerint készítették. A sír bejáratát kővel rakták ki, a sírgödröt magát mélyre ásták, van olyan, ahol eléri a 20 méter mélységet. A sírokba elhelyezett tárgyak is nagyjából hasonlók: ékszerek, a mindennapi viselet tárgyai, fegyverek, feláldozott állatok.