Veszélyes kiskaput jelenthetnek a letelepedési kötvények

Kiszámíthatatlan, hogy kik és milyen célból jönnek az országba, a gyors pénz nem ér ennyit.

Az országgyűlési képviselő szerint a letelepedési kötvények rendszere „ezer sebből vérzik”, és ebben szinte teljes egyetértés van az ellenzéki oldalon, a kormányzat azonban eddig nem hallgatott a kritikákra.
 
Z. Kárpát Dániel úgy vélte, a kötvények vásárlásával fennáll a veszélye, hogy olyan teljesen vagy részben ismeretlen hátterű, akár offshore-cégek érkezzenek az országba, melyek jelenléte hosszú távon ártalmas, és csupán rövid ideig jelent "bevételt". A képviselő szerint a kormányzat csak ezt a gyors költségvetési bevételt nézi, ugyanakkor nem készített hatástanulmányt, és a lehetséges következményekkel sem számolt.
Sem a letelepedési jogot, sem az állampolgárságot nem szabadna halas kofák módjára adni-venni – fogalmazott.
A Jobbik alelnöke szerint akár olyan helyzet is előfordulhat, hogy a kötvényekkel érkező cégek kiszorítanak egyes magyar vállalkozásokat a piacról, és azt is problémásnak vélte, hogy mivel Magyarországon nagyon olcsó a letelepedési jog, sokan az Európai Unióban való terjeszkedés miatt jönnek csak ide.

Számukra Magyarország megtelt

Hozzátette: felmérések híján továbbra is kérdéses, hogy az idegen cégek milyen gazdasági beruházásokat végeznének és milyen ágazatokban, és az is, hogy mennyi- és milyen munkahelyet teremtenének, ha egyáltalán nem megszűnéseket okoznának.
 
Z. Kárpát Dániel ezek mellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a napjainkban zajló „menekült-cunami” közben mindez különös problémákat rejthet.
 
A képviselő újságírói kérdésre közölte, az Együtt-féle letelepedési kötvényekről szóló parlamenti vitanapot támogathatónak véli, mert úgy gondolja, a vitanapok fontosak, és ha az „jó célt szolgál”, akkor az is mindegy, melyik politikai erő volt a kezdeményező fél. A jobbikos képviselő szerint viszont az ország gondjait nem külső gazdasági szereplők tőkéjéből vagy bevándorlók letelepedésével kell megoldani, hanem olyan magyar politikai- és gazdasági klíma létrehozásával, melyben a magyar családok tudnak és mernek is tervezni.