Már nem a háborúval, hanem a koronavírussal köti össze a gabona-elővásárlási jogát a kormány

Már nem a háborúval, hanem a koronavírussal köti össze a gabona-elővásárlási jogát a kormány

A csütörtök este megjelent legfrissebb Magyar Közlönyben módosította a "takarmány- és élelmiszer ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos bejelentési eljárásról és kapcsolódó intézkedésekről szóló" kormányrendeletét, és miközben az eredeti szabályozás az orosz-ukrán háború miatt volt érvényben, most azt mégis a koronavírus-világjárvány okozta veszélyhelyzethez kötötte a kormányzat. 

Ennek lehet egyik oka, hogy a kormányzat valójában átvezetés nélkül bevezeti az új veszélyhelyzetet, és nyártól a háborúra hivatkozva fognak rendeletekkel kormányozni. 

Bár kevesen figyeltek fel rá, de március 5-ével él az a rendelet, melynek értelmében többek között kimondja, hogy

a takarmányozási vagy élelmezésügyi ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű "gabona" Magyarország területéről külföldre történő kivitele során az államot értékesítés esetén elővásárlási jog, a gabonának a tulajdonjogát nem érintő kiszállítása során vételi jog illeti meg.

Továbbra is exportál gabonát Magyarország - egyszer sem élt elővásárlási jogával az állam

Nem állt le a gabonakivitel Magyarországról - közölte az RTL Klub Híradója. A kormány még március elején jelentette be, hogy az áremelkedések kivédésére minden gabonakivitelt megtiltanak. Az erről szóló rendeletben bejelentési kötelezettséget írtak elő, illetve elővásárlási jogot biztosítottak az államnak.

A hatálya 2022. május 15-án veszítette volna hatályát, amit Orbán Viktor tegnap módosított „a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig”, ami elviekben - a jelenlegi tudásunk szerint - június 1-jén történik meg.