Vészjósló: az iráni külügyminiszter szerint elkerülhetetlen a harcok kiszélesedése

Vészjósló: az iráni külügyminiszter szerint elkerülhetetlen a harcok kiszélesedése

Az iráni külügyminiszter katari kollégájával folytatott telefonbeszélgetést csütörtök este, ebből közölt részleteket az iráni állami televízió.

Az Izrael és a Hamász közti fegyveres konfliktus kiszélesedése elkerülhetetlen - jelentette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter csütörtök este az MTI tudósítása szerint.

A Gáza civil negyedei ellen indított támadások kiszélesedése miatt a háború további terjedése elkerülhetetlen

- mondta Amirabdollahián a Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során, amelyből az iráni állami televízió közölt részleteket.

Az Egyesült Államok és szövetségesei korábban többször is figyelmeztették Iránt és az általa támogatott szereplőket a térségben, hogy ne avatkozzanak bele a gázai konfliktusba.

A harcok kezdete óta több mint tízezer ember halt meg a Gázai övezetben, melyet a Hamász október 7-ei mészárlása indított el, amikor legalább 1400 izraeli életét kioltották.

Közben a gázai kórházaknál harcol az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg különleges erői a Gázai övezet nyugati részén található Sifa Kórház körül tevékenykednek - jelentette az izraeli média pénteken

Az izraeli csapatok csatákat vívnak az iszlamista terroristákkal a Sifa kórház környékén. "Az orvosi személyzet nem hagyja el a kórházat, nem hagyjuk sorsára a betegeket" - nyilatkozta a kórház igazgatója. Eközben tankok és a gyalogsági erők, valamint csapatszállító páncélosok közelítik meg a Sifát és más kórházakat a Gáza város szívében zajló harcok előrehaladásával.

A hadsereg szóvivói közölték, hogy

a katonaság a Sin Bet belbiztonsági szervezet útmutatásai alapján likvidálta a Hamász elit kommandós csapatának, a Nuhba több terroristáját, köztük olyanokat, akik részt vettek az október 7-i mészárlásban az övezet szomszédságában.

Gáza északi részén, Dzsabálíjában ölték meg közülük Ahmed Muszát, a Nuhba egyik vezetőjét, a Zikim laktanya, a Zikim kibuc és a Jiftah izraeli katonai-előőrs elleni Hamász-támadás parancsnokát.

Végeztek a Hamász északi hadosztálya mesterlövész egységének vezetőjével, Mohamed Kahlottal is. Tartalékosok egyik egysége csütörtök este megölt tizenkilenc, ellenük támadásra készülő Hamász-fegyverest, egy másik izraeli különítmény pedig megsemmisített egy konténert a tengerparton, amelyben mintegy húsz rakétavető volt.

Az UNRWA, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete bejelentette, hogy a háború kezdete óta 1 600 000 ember kényszerült elhagyni otthonát a Gázai övezetben. Az övezetben mintegy 2,3-2,4 millió ember él.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön megbeszélést folytatott a ciszjordániai telepesek önkormányzati vezetőivel. Tanácskozásukon részt vettek a háborús kabinet tagjai, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője is.

"Van egy maroknyi szélsőséges, akik nem képviselik az ott élő közösségeket, és nagy károkat okoznak Izrael államnak" - mondta a miniszterelnök utalva a ciszjordániai palesztinok helyzetére, ahol a háború kitörése óta fokozódtak a telepesek palesztinok ellen elkövetett atrocitásai, melyeket az Egyesült Államok is elítélt.

Az izraeli kormányfő a Fox News hírcsatornának adott interjújában azt mondta, hogy kiválóan működik az izraeli hadsereg, mely mindent megtesz annak érdekében, hogy civileknek ne essen bántódásuk.

Azt is kijelentette, hogy a Hamász gázai vezetői, - köztük Jahíja Szinvár, a szervezet gázai vezetője - még mindig Gázában, vagy az alatta lévő alagútrendszerben tartózkodnak. "Ott vannak. Majd eljutunk hozzájuk" - ígérte.

Izraelben újabb, 21 éves katona elestét tudatták a hatóságok. A Gázai övezetben a szárazföldi csaták kezdete, október 28. óta 37 izraeli katona esett el.

(Címlapkép: Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter beszél a török hivatali partnerével, Hakan Fidannal közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésük után Teheránban 2023. szeptember 3-án. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)