Vigyázó szemünket Szegedre vessük!

Hogy a csempészek miért éppen Szeged irányába jelölték ki az új ösvényt? Talán a város méreteiből, infrastrukturális jellemzőiből fakadóan jobban megfelel egy csomópont kialakítására, mint az Ásotthalom környéki tanyavilág.
 
Ezt látszik alátámasztani, hogy a szegedi taxisok egy része már egy kifejezetten jól működő hálózatot hozott létre, és igen jól élnek a menekültek furikázásából,(persze fontos megjegyezni, hogy német és osztrák rendszámú autók is gyülekeznek fuvarra várva a határban).
 
Visszatérve Szegedre. Korábban írtuk, nehéz logikus választ találni arra, hogy miért szállítanak a pályaudvarhoz bevándorlókat az utolsó vonat elindulása után negyed órával. Ugyanis ezek a korábban regisztrált férfiak, nők, gyermekek így kénytelenek jobb híján a köztéren éjszakázni, hiszen a pályaudvart bezárják.
 
Ez az állapot nyilvánvaló módon sem a bevándorlóknak, sem pedig a helyieknek nem jó, egyedül az ott várakozó taxisok számára kecsegtet anyagi haszonnal.
 
Ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH).
 
A rendőrség csak annyit közölt, hogy ők nem szállítanak senkit a pályaudvarra, és forduljunk bizalommal a BÁH-hoz. 
 
A Hivatal ugyanakkor érdemben is válaszolt az Alfahírnek. Tájékoztattak minket arról, hogy naponta négyszer szállítanak kérelmezőket Nagyfáról a vasútállomásra. Mint írták, néhány alkalommal előfordult az, hogy az utolsó busz esetleg késve érkezett a vasútállomásra, tekintettel arra, hogy aznap kirívóan magas volt a kérelmezők száma és több időt vett igénybe a regisztráció és az ellenőrzés.
 
Az állomáson összeverődő éjszakai tömegre egyébként más magyarázattal is szolgáltak a bevándorlásiak:
a Hivatal törekszik arra, hogy a szállítás a vonatok menetrendjéhez igazodjon, megjegyezzük azonban, hogy tapasztalataink szerint az esti és éjszakai órákban olyan személyek is tartózkodtak a vasútállomáson, akiket a Hivatal a délelőtti órákban szállított oda, azonban nem utaztak el a számukra szálláshelyként kijelölt befogadó állomásra. 
A Hivatal elismerte azt is, hogy bár a sajtóhírekből, de tudomásuk van a helyi taxisok egy részének menekültekkel kapcsolatos üzelmeiről.
 
Arra a kérdésünkre, hogy miképp lehetne megakadályozni, hogy több tucat ember legyen kénytelen a köztéren éjszakázni, amely állapot nemcsak emberiességi, de higiénés és közegészségügyi problémákat is felvet írásban elküldött válaszukban azt leszögezték:  a BÁH minden kérelmezőnek szálláshelyet biztosít, nem kell a köztereken éjszakázniuk.
 
Ennek némileg ellentmond a késve érkező buszok ténye. 
 
Vigyázó szemünket Szegedre vessük!