A Világbank rontotta az idei és a jövő évi kínai GDP-növekedéssel kapcsolatos előrejelzését

A Világbank rontotta az idei és a jövő évi kínai GDP-növekedéssel kapcsolatos előrejelzését

A Világbank csökkentette a kínai gazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit az ingatlanpiaci válság és a koronavírus-járványra adott rendkívül szigorú kormányzati válaszok hatásai miatt - írja az MTI.

A Világbank kedden ismertetett előrejelzése szerint Kína hazai összterméke (GDP) idén 2,8 százalékkal, jövőre 4,5 százalékkal nő. Júniusban 4,3, illetve 5,2 százalékos növekedést vártak a washingtoni székhelyű szervezet szakértői. Kína tavalyi GDP-je 8,1 százalékkal nőtt.

"Súlyos gazdasági ára van annak a sikernek, ahogy a kínai hatóságok megfékezték a koronavírus-járvány terjedését"

- áll a Világbank jelentésében, amely szerint az ingatlanválság rátelepszik a gazdaságra: visszaesett az építőipar, csökkent  a lakáseladás és romlott a fogyasztói bizalom, miután az eladósodott fejlesztők befejezetlenül hagyják a projekteket.

A Világbank prognózisa szerint a kelet-ázsiai és a csendes-óceáni országok gazdasága (Kínát nem számítva) 5,3 százalékkal nő az idén. Ez több mint a kétszerese a tavalyi 2,6 százaléknak és 1990 óta először haladja meg a kínai GDP-növekedést. A Világbank jövőre 5 százalékos gazdasági bővülést vár a régióban.

Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség gazdasága, Kínáét is beleértve, idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 4,6 százalékkal nő a tavalyi 7,2 százalékot követően.