A Világbank rontotta Kína idei GDP-növekedési kilátását az orosz-ukrán háború miatt

A Világbank rontotta Kína idei GDP-növekedési kilátását az orosz-ukrán háború miatt

A Világbank az októberben várt 5,4 százalékról 5 százalékra rontotta Kína idei GDP-növekedési előrejelzését az alapforgatókönyv szerint.

A Világbank borúlátóbb előrejelzése - amit az MTI szemlézett - szerint

Kína gazdasága csupán 4 százalékkal nő az idén.

Ugyancsak az Ukrajna elleni orosz háború kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt a 189 tagországból álló washingtoni székhelyű fejlesztési bank szintén 5,4 százalékról 5 százalékra fogta vissza az ázsiai és csendes-óceáni térség egészére vonatkozó növekedési előrejelzést alapeset szerint, de a háborús helyzet további mélyülése esetén nem számít 4 százaléknál nagyobb gazdasági bővülésre a térségben.

Kína gazdasága tavaly 8,1 százalékkal, a térségé 7,2 százalékkal nőtt.

A régió Kína nélkül számított idei GDP-növekedésére vonatkozó becslését a fő forgatókönyv szerinti 5,2 százalékról 4,8 százalékra, a legborúlátóbb forgatókönyv szerint pedig 4,2 százalékra csökkentette a Világbank.

Az indonéz gazdaság idei növekedésével kapcsolatos világbanki előrejelzés az alapforgatókönyv szerint 5,2 százalékról 5,1 százalékra Malajziáé 5,8 százalékról 5,5 százalékra, Thaiföldé 3,6 százalékról 2,9 százalékra, Vietnamé 6,5 százalékról 5,3 százalékra, Mongóliáé pedig 5,2 százalékról 2,5 százalékra csökken.

A legborúlátóbb forgatókönyv szerint ezen országok GDP-növekedése idén 4,6 százalék, 4,8 százalék, 2,6 százalék, 4 százalék és 0,7 százalék lehet.

A Világbank indoklása szerint a térséget negatívan érintik az Ukrajna elleni orosz háború gazdasági következményei, amelyek az áruellátás megszakadásához, a pénzügyi feszültség növekedéséhez és a világgazdaság növekedés lassulásához vezettek.

Az előrejelzés összeállítói szerint az Egyesült Államokban az infláció emelkedése a vártnál gyorsabb monetáris szigorítást válthat ki, ami az Egyesült Államok számára talán időszerű, de az ázsiai és csendes-óceáni térség számos országa számára túl korai, ahol a gazdaság még nem állt teljesen talpra a koronavírus-járvány után.

Szintén keddi hír egyébként, hogy Vang Ji kínai külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetése során elmondta: Kína az ukrajnai háború lezárását célzó béketárgyalások előmozdítására törekszik.

Kínai külügy az ukrajnai háborúról: "Egyetlen őszinte célunk a béke"

Kína az ukrajnai háború lezárását célzó béketárgyalások előmozdítására törekszik - mondta el Vang Ji kínai külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetése során. A kínai külügyminisztérium hétfő késő esti közleménye szerint Vang hangsúlyozta: Kína történelmi és kulturális hagyományainak, valamint egységesen alkalmazott külpolitikájának megfelelően a béke pártján áll, és elutasítja a háborút.