Vissza kell vonni a KLIK finanszírozására tett javaslatot

Éhbéren tartott önkormányzati munkatársak.

Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy az iskolák működtetésének tervezett államosítása miatt jórészt az önkormányzatoktól vennének el mintegy 50 milliárd forintot. A feladatfinanszírozás és az azt kiegészítő támogatások soráról 28 milliárd, a magas adóerő-képességű önkormányzatoktól pedig 21 milliárd forintot vonnának el a jövő évi költségvetésben - fejtette ki.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=D9hc8FMoUSk]

A jobbikos politikus szerint az önkormányzatok erejükön felül próbálták segíteni az iskolák zavartalan működtetését és a fenntartásba is beletették a magukét. Ha ez megszűnik, kérdés, hogy elegendő lesz-e az állami támogatás - vetette fel, hozzátéve: amennyiben nem, az iskolák bezárásával, összevonásával jár majd.

Hegedűs Lorántné cinikusnak nevezte, hogy noha az állam elvonja az önkormányzatok saját bevételét, ugyanakkor lehetőséget ad nekik, hogy forrásaikat az önkormányzati köztisztviselők bérére fordítsák. Egyébként is alacsony az önkormányzatok saját bevétele és még azt a felelősséget is rájuk terhelnék, hogy "éhbéren vannak tartva a munkatársak" - értékelt.