Visszafoglaltak egy lakónegyedet az irakiak az Iszlám Államtól

A lakónegyed visszafoglalását egy héttel azt követően jelentették be, hogy iraki erők elfoglalták a Ramádi egyik kapujának számító Palesztina-hidat, teljessé téve ezzel a város körbekerítését.

A keddi előretörés számít az első jelentős behatolásnak a város területére azóta, hogy az iraki hadsereg és a szövetséges síita fegyveresek amerikai légicsapások támogatása mellett a múlt hónapban offenzívát indítottak a nyugati el-Anbár tartomány székhelyének felszabadítására.

Szabah al-Numani, a Ramádiban harcoló iraki különleges egységek szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a csapatok a város délnyugati fekvésű Tamim nevű negyedét szabadították fel. Kiemelte, hogy ez a terület nagy fontossággal bír az IÁ számára.

A szóvivő nem tudta megmondani, hogy mennyi időbe fog telni a város visszafoglalása, mivel az IÁ több hidat is lerombolt, amelyek a negyedből átvezetnek Ramádi központjába az Eufrátesz egyik mellékfolyója felett.

A Bagdadtól nyugatra található iraki tartományi főváros az idén májusban került az IÁ szélsőségesei kezére, és dacára annak, hogy Bagdad hamarosan ellenoffenzívát jelentett be, a kormánycsapatok eddig nem tudtak jelentős előrelépésekről beszámolni.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció hétfőn húsz légi csapást mért az IÁ egységeire és állásaira Ramádi közelében.