Visszaszerezhetőek a pofátlanul kiárusított földek

A Jobbik elítéli, és pofátlan húzásnak tartja, ahogy a Fidesz a migrációs válság leple alatt az állami földek eladására törekszik

Magyar Zoltán felidézte ennek a gyászos hétnek a kronológiáját:
Hétfőn a parlamentben Orbán Viktor – a jobbikos képviselő azonnali kérdésére adott egymondatos válaszában -  elismerte: aláírta azt a kormányhatározatot, ami alapján elárverezhetik az állami tulajdonban lévő termőföldeket. Ha kíváncsiak a részletekre, olvassák el a határozat szövegét! - intézte el ennyivel a miniszterelnök, hogy az állam megszabadul több mint 380 ezer hektár földterülettől.
 
Szerdán az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságán sikerült megakadályoznia a kormánypárti politikusoknak, hogy megvitassák a kormány ebbéli döntését
 
Csütörtökön aztán megkoronázták egész heti arrogáns viselkedésüket. Ugyanis a bizottság ellenőrző albizottságának ülésére nemcsak a fideszes politikusok nem jöttek el, de még a beterjesztő kormányt sem képviselte senki (a demokrácia újabb arculcsapásáról IDE KATTINTVA olvashat).

Üdvözöljük az országban, amelynek a maradék természeti erőforrását úgy árusítja ki a kormány, hogy még arra sem veszi a fáradtságot, hogy érveljen mellette.

A Jobbik mélységesen elítéli, és pofátlan húzásnak tartja, ahogy 

a Fidesz-kormány a migrációs válság leple alatt az állami földek eladására törekszik, hogy azokat a döntéseket, amelyek egyébként a társadalomból ellenérzéseket váltana ki, ebben a kritikus időszakban hozza meg.

Ugyanakkor Magyar Zoltán nemcsak erkölcsi, hanem konkrét kritikával is élt:
a földek értékesítésével csupán azt érik el, hogy a magyar államnak többé nem lesz ráhatása arra, hogy mi történik a vidéken és a hazai mezőgazdaságban. Nem tud szociális, munkahelyteremtő célprogramokat szervezni, de még csak az ökológiai egyensúlyra sem lehet befolyása – emlékeztetett.
A jobbikos honatya kiemelte, hogy a kormány pofátlan húzásáról nem egyeztetett sem a gazdaszervezetekkel, sem pedig a föld tulajdonosaival – a magyar emberekkel.
 
(A MAGOSZ-szal történt – esetleges – egyeztetést semmiféleképpen nem nevezné az ágazattal történő érdemi párbeszédnek, ezt azzal magyarázta a nemzeti ellenzék képviselője, hogy a MAGOSZ már régen elárulta a magyar gazdákat, és a szervezet erre hetente szolgál újabb bizonyítékokkal).
 
Magyar Zoltán szerint ma már teljesen nyilvánvaló, hogy
az értékesítéssel a korábbi bérletszerződéseket próbálják fedezni.
Rengeteg mutyi és botrány kísérte az NFA által levezényelt földbérleti rendszert, és ennek ellenőrzésének most jött volna el az ideje – magyarázta az ellenzéki képviselő, aki hangsúlyozta: a Fidesz közeli földbérlők egyáltalán nem teljesítették a földbérleti szerződésben vállaltak, sőt tapasztalataink például szerint a szerződésben lefektetett haszonállat létszám töredékével sem rendelkeznek.
 
Ezért van szükség a kiárusításra: 
a bérlet így átalakul tulajdonná, amire viszont már semmifajta kötelezettség sem vonatkozik – figyelmeztetett Magyar Zoltán.
Felidézte: azokat a bérleményeket, amelyeket korábban kiadtak, szúrópróbaszerűen ellenőriztük a héten, és egyetlen egy esetet sem találtuk, ahol a kontraktusban vállaltakat betartották volna azok az új bérlők, akikből nemsokára az állam tulajdonost csinál.
 
Azonban Magyar Zoltán felhívta arra is a figyelmet, hogy a Jobbik megvizsgálta ezeket a földbérleti szerződéseket, és megállapította, hogy az a körülmény, amely jellemezte a megkötésüket, ellentmond egy tisztességes, becsületes eljárásnak, ezért a jövőbeni Jobbik-kormánynak lehetősége lesz ezeket a földeket visszaszerezni. Ennek érdekében minden lehetőséget meg fogunk ragadni – szögezte le a politikus.

Nem pártpolitika

Magyar Zoltán elismételte: az ügyben a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul, és ehhez kérte az országgyűlési képviselők támogatását is. Mind az MSZP, mind pedig az LMP frakcióját megkerestem és arról tájékoztattak, hogy hétfőn aláírják a nemzeti párt beadványát – fűzte hozzá. Ugyanakkor, minden valószínűség szerint lesz parlamenti vita nap is, ebben az esetben viszont a szocialista frakció keresett meg minket, hogy mi támogassuk aláírásunkkal az ő kezdeményezésüket – mutatott rá arra, hogy nemzetünket érintő fontos kérdésekben túl kell lépni a pártpolitikai torzsalkodásokon.