Visszatér a román kormány élére Ponta

Csaknem egy hónapos külföldi gyógykezelés után tér vissza a szociáldemokrata miniszterelnök, akinek meglehetősen ingatag a helyzete.

Ponta június 15-én Törökországban operáltatta meg elszakadt térdszalagját, és lábadozása idejére is Isztambulban maradt. Politikai ellenfelei szerint azonban semmi sem indokolta a hosszas külföldi gyógykezelését, szerintük a szociáldemokrata politikus a korrupcióellenes ügyészség (DNA) elől menekült „önkéntes száműzetésbe”, miután a DNA bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene.
 
Klaus Iohannis államfő június 22-én Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfővé, amíg Ponta nem tudja ellátni feladatát. Ponta mankókkal érkezett szerdán a bukaresti kormánypalotába.
 
Ion Bogdan Lefter politikai elemző a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélte: Pontának meglehetősen ingatag a helyzete politikai szempontból. Rámutatott: a korrupciógyanú nyomán az államfő és az őt támogató jobbközép ellenzék is hangosan követeli lemondását. Közben a kormánykoalíció is „recseg-ropog”, Gabriel Oprea belügyminiszter pártja legutóbb már Iohannis mögé sorakozott fel az új kémfőnökről rendezett parlamenti szavazáson – emlékeztetett.
 
Az elemző megjegyezte, hogy a DNA további kellemetlenségeket is okozhat Pontának, hiszen a korrupciógyanúnak van olyan része, amely Ponta korábbi ügyvédi ténykedésével kapcsolatos, és amelyre nem terjed ki a politikus parlamenti mentelmi joga. A DNA így folytathatja a vizsgálatot, Pontát bármikor beidézheti kihallgatásra, sőt az sem kizárt, hogy bírósági felügyeletet alá próbálják helyezni, ellehetetlenítve kormányfői ténykedését.