Civilek hívják vitára a főpolgármester-jelölteket

Civilek hívják vitára a főpolgármester-jelölteket

A Tabumentes Országmentés civil kezdeményezés szeretné vitára hívni Karácsony Gergelyt, Puzsér Róbertet és Tarlós Istvánt.

A civil csoport levelét változtatás nélkül tesszük közzé: 

Mint a magyar vitakultúra fejlesztéséért dolgozó szervezet, a Tabumentes Országmentés kötelességének tekinti pártatlan platformjának biztosítását a főpolgármester-jelöltek számára. Így levélben értesítettük Tarlós István, Karácsony Gergely és Puzsér Róbert jelölteket, hogy készen állunk megvendégelni őket október első hetében.

Az etikus vitatkozás képviseletében, moderátort biztosítunk a vitához. A moderátor feladata - a jelölt urak kéréseit figyelembe véve - a beszélgetés felkonferálására és a vita etikai alapelveinek betartatására korlátozódik majd. Ezen alapelvek közé tartozik egymás személyes támadásának mellőzése, a választópolgárok számára őszinte, lényegre törő válaszadás, illetve a beszélgetőtársak mondandójának kivárása. A beszélgetés tartalmi kérdéseit, a jelölt urakra bízzuk, előre egyeztetett, meghatározott formában, alább részletezve.

Minden meghívott hozhat 1-1 témát. A helyszíni sorsolással kiválasztott jelölt, kezdésképp 5 percben zavartalanul kifejtheti a témában lévő álláspontját, majd hasonlóan 5-5 percben a másik két jelölt is reagálhat. Ezt követően 15 perc szabad szópárbaj következik a jelöltek között a témánál maradva. A három téma tehát összesen 1,5 óra vitatkozásra ad majd lehetőséget, amit kiegészítünk további 30 perc nézői kérdésekkel.

Véleményünk szerint ez a struktúra egyenlő feltételeket teremt a beszélgetőpartnerek között és kiiktatja a moderátor esetleges elfogultságát is. Így nem látunk semmilyen akadályt, a vita megvalósítása előtt.

Kérjük ezen jegyzet olvasóit, hogy ha egyetértenek a beszélgetés keretével, bírják rá támogatott jelöltjüket a részvételre! Ha pedig ellenérveik vannak a fent leírtakkal, jelezzék ezt számunkra!

Hisszük, ha különböző véleményekkel rendelkező emberek le tudnak ülni kulturáltan beszélgetni egymással, a vita minden résztvevője, tehát közönsége is győztesként áll fel az esemény után. A vita nem egymás elleni párharc, a vita egymásért folytatott küzdelem, a közös értékeink megteremtésének módja.