Kiderült hogy miért volt kénytelen asszisztálni a berekböszörményi polgármester Vitányi István rekordnak számító felavató akciójához

Kiderült hogy miért volt kénytelen asszisztálni a berekböszörményi polgármester Vitányi István rekordnak számító felavató akciójához

Én nem kívánok ebben állást foglalni, hogy ez most túlzás, vagy nem túlzás. Ezt így szerveztük meg, hogy egyszerre adjuk át, amit a járvány miatt nem tudtunk átadni

- mondta az Alfahír kérdésre Szücs Viktor, Berekböszörmény polgármestere arra a hírre reagálva, hogy Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a pártállami időket idéző módon egy nap alatt öt, úgynevezett fejlesztést adott át.

Ezek között volt egy óvodai hinta és a körülötte futó kis bringapálya, egy temetői urnafal, nagysokára leaszfaltozott utca, a focipálya egyik oldalát elfoglaló lelátó és egy szoborpark. Ez utóbbi a polgármester állítása szerint egy magánember adakozásából készült el, de ha már úgy is benne volt a nagy „szalagátvágósdiban”, akkor Vitányi képviselő egy füst alatt a szobrokat is felavatta.

Világrekord! Egy nap alatt ötször vágott szalagot a fideszes képviselő

Vitányi István, a Fidesz országgyűlési képviselője a közel kétezer lelkes Hajdú-Bihar Megyei Berekböszörményben járt és saját beszámolója szerint is mozgalmas napja volt. A román határ mentén fekvő településen zene, táncl és az üstökben fortyogó pörkölt fogadta a térség kormánypárti képviselőjét.

Vitányi István tényleg csúcsra járatta a propagandát ezekkel a felavatásokkal

- mondta érdeklődésünkre Szántai László, aki az összefogás jelöltként indul a 2022-es választásokon Hajdu-Bihar megye 4-es számúválasztókerületében.

Az kétségtelen, hogy Vitányi úr szintet lépett, hiszen egy nap alatt 5 szalagot átvágni, igen kemény teljesítmény, de a legnagyobb gond ezzel az egésszel, hogy egy munkahely teremtő beruházás sem történt

- közölte lapunkkal Salamon Gergő, az összefogás jelöltje.

Egyébként úgy értesültünk, hogy a térségben több olyan település is van, ahol a helyi polgármesterek kénytelenek ilyen megalázó procedúrának kitenni magukat. Jellemző a leszakadó térségekre, a szükséges önerő híján némi plusz fejlesztési pénz reményében kísérgetnek biodíszletként a Vitányi Istvánhoz hasonló kormánypárti politikusokat, hogy valahogyan pénzt szerezzenek egy-egy valóban fontos fejlesztéshez.

Egyelőre csak egy tételt találtunk a Magyar Falu Program által finanszírozott fejlesztésből, mégpedig az óvoda hintáját. Egy ilyen EU szabvány szerint készült háromüléses hintaállvány, amely áll egy fészekből egy babahintából és egy lap ülőkéből, 699 770 forintba kerül az egyik katalógus szerint. Az óvoda udvarán körbefutó kis bicikliút áráról nem lehet sokat tudni, mindenesetre az egész a Magyar Falu Program adatai alapján közel 5 millióba, egészen pontosan, 4 998 542 forintba került. Tehát ha 700 ezer volt a hinta, akkor elvben, 4 300 000 forint volt a bicikli pálya. Feltéve, hogy nem történt túlárazás.

A többi tételről nem találtunk adatokat, de Szücs Viktor, Berekböszörmény polgármestere közölte, a jegyző ezen a héten adhat tájékoztatást az árakról.

Annyit viszont sikerült kideríteni, hogy egy olyan urnafalnak az ára, amit a helyi temetőben avattak fel, körülbelül 500 ezer forint körül van. A legolcsóbb temetésnek számító urnafalban egy rekesz ára 20 és 30 ezer forint között van településtől függően. 

A berekböszörményi focipálya lelátójának költségei sincsenek feltüntetve, de annyit azért megtudtuk, hogy egy ilyen kis lelátó megépítése a legolcsóbb ilyen jellegű fejlesztésnek számít.