Két és fél év után jutott eszébe a Duna Aréna üzemeltetőjének, hogy ingyen is használatba adhatta az épületet

Két és fél év után jutott eszébe a Duna Aréna üzemeltetőjének, hogy ingyen is használatba adhatta az épületet

Volt lehetőség arra, hogy a Bp2017 Kft. úgy adja használatba az általa működtetett Duna Arénát, hogy ne kérjen pénzt érte. Alighanem ez történhetett akkor, amikor a Bp2017 Kft. egyezségre jutott az akkor Hosszú Katinka és Shane Tusup tulajdonában álló Iron Corporation Kft.-vel arról, hogy a cég az újonnan átadott létesítményben oktat úszást, és ezért nem kell bérleti vagy használati díjat fizetnie – írja a 24.hu. Ugyanis most,

több mint három évvel az első újságírói megkeresés és bírósági ítéletet követő végrehajtás után

került elő a Nemzeti Sportközpontok és a Bp2017 Kft. közötti szerződés, melyben ez szerepel:

Az arra alkalmas területeket, medencéket a használó köteles kizárólag sport célra harmadik személyek részére, így különösen a FINA világbajnokságon induló válogatott magyar sportolók felkészülésének biztosítása vagy utánpótlás-nevelés érdekében ingyenesen biztosítani.

Hosszúék bérleti szerződés nélkül használják a Duna Arénát, de Darnyi úszósulijának nincs helye

Hosszú pereskedést követően végül kellett kikényszerítenie a 24.hu-nak, hogy kiadják a két évvel ezelőtti vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. közérdekű adatait, konkrétan a szerződéslistát. Ebből az derül ki, hogy az adóforintokat is felemésztő cég nem állt szerződésben Hosszú Katinka és akkori férje, edzője közös cégével, az Iron Corporation Kft.-vel, ennek ellenére a klub, az Iron Aquatics használhatta a Duna Arénát, annak tanmedencéjében tarthatta úszásóráit.

Ez azért érdekes, mert a lap már végrehajtóval kényszerítette ki az adatigénylési perben közérdekűnek minősített dokumentumokat. Csakhogy – írják –

a végrehajtási eljárás alapján biztos, hogy a fenti kitételről megállapodás nem született a felek között,

hiszen ha lett volna ilyen, akkor a Bp2017 Kft. – a jogerős bírósági ítélet alapján – köteles lett volna átadni a 24.hu-nak. A szerződések átadott listáján ugyanis nem szerepel az a dokumentum, amely igazolná, hogy ingyen kapta az uszodát az Iron Corporation, azaz a közérdekű adatot vagy visszatartották, vagy nem volt ilyen megállapodás.

Az sem mellékes körülmény, hogy a rendőrségi nyomozásban most előkerült dokumentumra és kitételre

az első újságírói kérdéstől a jogerős bírósági ítéletig vezető két és fél évben senki nem hivatkozott, a perben sem került elő.

A rendőrség most bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a hűtlen kezelés ügyében.

Külön furcsa, hogy míg Hosszúék megkapták ellenszolgáltatás nélkül a Duna Arénát, addig az utánpótlás-nevelést biztosító Darnyi Tamás úszóiskolának nem jutott vízfelület.

A portál által kiperelt szerződéslista további érdekessége, hogy az adócsalással vádolt korábbi fideszes kabinettitkár, Kuna Tibor Trinity Communications nevű cége 3 milliárd forintot kapott a kommunikációért, a felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt vádolt Gyárfás Tamás cége pedig 26 800 eurót (körülbelül 8,4 millió forintot) kapott a FINA-magazinban közzétett hirdetésekért.