Vizsgálat: utánanéz az MNB több mint 2 milliárd forintos bútorbeszerzéseinek az Európai Bizottság

Vizsgálat: utánanéz az MNB több mint 2 milliárd forintos bútorbeszerzéseinek az Európai Bizottság

Matolcsy György fiának érdekeltsége is a bizottság látókörébe került.

Az autópálya- és a hulladékkoncesszió mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bútorbeszerzéseit is vizsgálja az Európai Bizottság belső piaci főigazgatósága – tudta meg a Szabad Európa.

A Transparency International Magyarország (TI) még 2021-ben fordult az Európai Bizottság – hivatalos nevén – Belső piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai főigazgatóságához. A korrupcióellenes szervezet szerint ugyanis a jegybankelnök egyik cégével, az MNB-Ingatlan Kft.-vel közbeszerzés nélkül bútoroztatta be az egykori Postapalotát. „A nemzeti képzőművészeti örökség védelme érdekében történő műtárgybeszerzéssel részben közérdekű tevékenységet folytat, ennek következtében ajánlatkérőnek minősül, a bútorbeszerzés esetében törvénytelenül mellőzte a közbeszerzési szabályokat” - fogalmaztak.

A lap azt írja, az Európai Bizottság viszont most éppen emiatt vizsgálja az ügyet.

A jegybank a Raw Development nevű céget bízta meg a bútorbeszerzéssel, amiért 2,4 milliárd forintot fizetett. A bútorok részben a Matolcsy György jegybankelnök fiának érdekeltségébe tartozó Balaton Bútortól érkeztek

– olvasható a cikkben.

Szintén vizsgálja a bizottság a hulladékgazdálkodási koncessziót is, ami szintén a Transparency International Magyarország kezdeményezésére indult. Mint ismert, a kormány 35 évre adta oda a Molnak a hazai hulladékpiac nagy részét, vagyis a Mol által alapított koncessziós társaság szállítja el július 1-jétől a lakossági és az ipari hulladékot.

A Portfolio nemrégiben arról írt, hogy versenyjogi vizsgálatot kezdhet az Európai Bizottság az autópálya-koncesszió ügyében. A panasz szerint az alvállalkozói szerepet csak egy „szűk kör töltheti be”. A lapnak egy kormányzati forrás megerősítette, hogy jelzést kaptak Brüsszelből, hogy előzetes értékelést indítottak a sztrádakoncessziók kapcsán.

(Címlapkép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj és Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj junior fokozatának átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. MTI/Máthé Zoltán)