Putyin új rendelete: az orosz cégek ignorálhatják a "barátságtalan" országok részvényeseinek szavazatát

Putyin új rendelete: az orosz cégek ignorálhatják a "barátságtalan" országok részvényeseinek szavazatát

Az orosz vállalatok egy részénél 2023 végéig nem kell majd figyelembe venni a "barátságtalan" országokból származó társtulajdonosok szavazatát a vállalati döntések meghozatalakor.

Az orosz vállalatok egy részénél 2023 végéig nem kell majd figyelembe venni a "barátságtalan" országokból származó társtulajdonosok szavazatát a vállalati döntések meghozatalakor, Vlagyimir Putyin orosz elnök vonatkozó rendelete kedden jelent meg a jogi információk hivatalos internetes közlönyében - írja az MTI.

Az új rendelet azokra az energiaszektorban (beleértve a villamos energiát), a gépgyártásban vagy a kereskedelemben működő cégekre vonatkozik, 

  • amelyek irányító vagy haszonélvező tulajdonosát szankciókkal sújtották, 
  • amelyekben a részvénytőke legfeljebb felét "barátságtalan" külföldiek birtokolják, és 
  • ahol a gazdasági társaság vagy a hozzá tartozó csoport bevétele az előző évben meghaladta a 100 milliárd rubelt (jelenlegi árfolyamon 533 millió forintot). 

Az érintett vállalatokban az összes kritériumnak érvényesülnie kell.

Az indoklás szerint a rendeletet Oroszország nemzeti érdekeinek védelme érdekében fogadták el az Egyesült Államok és a hozzájuk csatlakozott külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan és jogellenes nemzetközi fellépéseivel kapcsolatban.

Putyin rendelete értelmében az érintett orosz részvénytársaságok tulajdonosi testületi határozathozatalánál 

a barátságtalan külföldi államokból származó társtulajdonosok képviselőinek szavazatai "nem veendők figyelembe az orosz gazdasági társaság testületi ülésének napirendjén szereplő kérdésekről szóló szavazás határozatképességének és eredményének megállapításakor."

Ilyen esetben a döntést a többi igazgatósági tag vagy részvényesek többségi szavazatával kell meghozni.