Voksturizmus-figyelő oldalt hozott létre a Momentum a választások tisztaságáért

Voksturizmus-figyelő oldalt hozott létre a Momentum a választások tisztaságáért

Közös videóban jelentette be Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, hogy elindult a voksturizmus.momentum.hu oldal, melynek célja, hogy folyamatosan követhető legyen az egyéni választókerületek népességének változása, egészen az április 3-i országgyűlési választásokig.

Az úgynevezett voksturizmusnak tavaly decemberben a Fidesz megkönnyítette az útját, mi azonban kiharcoltuk, hogy a Nemzeti Választási Iroda tegye közzé hetente a választókerületi lakossági adatokat 

– elevenítette fel Szél Bernadett, hangsúlyozva:

Magyarországon a választások tisztasága komoly veszélyben van, ezért mindenhol szükség van szavazatszámláló biztosokra, azonban az addig elvezető úton is folyamatosan figyelnünk kell. Én a körzetemben használni fogom ezt a weboldalt.

Hajnal Miklós elmondta, a Momentum informatikusai azért fejlesztették az oldalt, hogy azon adatok, amelyeket a választási iroda hetente közzétesz, azonnal láthatóvá váljanak. Így szerinte valós időben követhető, hogy december óta mennyivel nőtt vagy éppen csökkent egy adott választókerületben a választásra regisztráltak száma.

Ez alapján tudunk arra következtetni, hogy az adott választókerületben voksturizmusról lehet és kell beszélni, vagy csak természetes népesség mozgás történik

– fűzte hozzá az ellenzéki politikus.

Ahogy arról mi is hírt adtunk, novemberben átvitték az Országgyűlésen a voksturizmus megkönnyítését célzó törvényjavaslatot, így már nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít, és a fiktív lakcím létrehozása így nem lesz büntethető. A módosítás lényegében megváltoztatja a lakóhely fogalmát, ennek megfelelően az csupán egy kapcsolattartási címmé változik, amely esetében az ott élésnek csak a vélelme lesz meg. A fiktív lakóhely létesítése vagy az abban való közreműködés tehát már nem minősül büntetőjogi kategóriának.

Egy új törvénnyel a Fidesz jelentősen megkönnyítette a voksturizmust a 2022-es választásra

Az Országgyűlés megszavazta azt a javaslatot, amely az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A jövőben ugyanis nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít és a fiktív lakcím létrehozása így nem lesz büntethető...

Az együttműködő ellenzéki pártok és az MMM december végén megtámadták az Alkotmánybíróságon a voksturizmust segítő törvényt, ugyanis az szerintük az egyébként is előforduló választási visszaéléseket legalizálja.