Hivatali vesztegetés miatt kezdeményezi az ügyészség Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését

Hivatali vesztegetés miatt kezdeményezi az ügyészség Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére - írja közleményében a Legfőbb Ügyészség.

A közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

Dr. Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként - felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve - vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Az igazságszolgáltatás és a kormány is mélyen hallgat a végrehajtók elnökének letartóztatásáról

A 24.hu cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy hetek óta teljes a hírzárlat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökének Schadl Györgynek a letartóztatásáról. A lap felidézte, hogy Schadl Györgyöt a hozzá közel álló jogászok, ügyvédek, végrehajtók szerint november elején tartóztatta le a rendőrség.

Völner cselekménye a Legfőbb Ügyészség szerint vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti.

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van - közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.