Groteszk: csaknem 4 millió forintnyi végkielégítés jár Völnernek

Groteszk: csaknem 4 millió forintnyi végkielégítés jár Völnernek

Hiába mondott le államtitkári posztjáról Völner Pál, miután Polt Péter legfőbb ügyész súlyos korrupciós vádak miatt kikérte a mentelmi jogát a Parlamenttől, majd megbízatásának megszűntét Áder János is megállapította, mivel a volt igazságügyi minisztériumi államtitkár mégsem távozik üres kézzel:

a jogszabály szerint háromhavi illetményével megegyező búcsúpénz jár Völnernek, azaz bruttó 3,9 millió forint

– hívja fel a figyelmet a 24.hu.

A csaknem 4 milliós összeget még abban az esetben sem kell visszafizetnie, ha netán jogerősen elítélik a politikust. Ezt Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a precedens hiányával magyarázta a lapnak:

Ez nem jár vissza, illetve erre nincsen szabály, mivel államtitkárt még sosem fogtak perbe korrupció miatt, tehát erre nem is gondolt a jogalkotó a végkielégítési szabályozás esetén.

A kormánypárti politikusnak ezen kívül szabadságmegváltás járhat is a bent ragadt szabadnapjai után. Utóbbi pedig annak tükrében különösen abszurdumnak tűnik, hogy szakértői vélemények szerint Völnert akár 10 évre is elítélhetik.

Szakértő: akár 10 év börtönt is kaphat Völner Pál

A magyar jogtörténetben nem volt még arra példa, hogy az Igazságügyi Minisztérium ilyen magas rangú tisztségviselőjét vesztegetés elfogadásával gyanúsítsanak - mondta Hack Péter, az ELTE jogi kar büntető-eljárásjogi és büntetés-végrehajtási jogi tanszékének vezetője az Inforádiónak. Mint ismert, Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Ahogyan arról beszámoltunk, Völner Pál azt követően mondott le, hogy kedd délelőtt közleményt adott ki a Legfőbb Ügyészség arról, hogy a leköszönő államtitkárral összefüggésben "a folyamatban levő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott."

Hivatali vesztegetés miatt kezdeményezi az ügyészség Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére - írja közleményében a Legfőbb Ügyészség.

Jelenleg a hivatali vesztegetéssel vádolt Völner Pál változatlanul a Fidesz országgyűlési képviselője, a mandátumáról eddig nem mondott le. Mentelmi jogának felfüggesztéséről jövő héten dönthet a Parlament. A kormánypárt pedig már jelezte, hogy megszavazza azt, így nem lesz akadálya, hogy a nyomozóhatóságok eljárjanak a fideszes politikussal szemben.

Az ellenzéki pártok Völner esetében a képviselői mandátumáról történő lemondását is sürgetik, egyúttal az Igazságügyi Minisztérium vezetőjétől, Varga Judittól is ezt várják.

Az ellenzék bűnügyi helyszínként kerítette körbe az Igazságügyi Minisztériumot

Az államtitkárként leköszönő Völner Pált érintő ügy és a korrupcióellenes világnap aprópóján tartott az összellenzék (Jobbik, LMP, Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, MMM) egy-egy tagja sajtótájékoztatót, amelynek helyszínéül az Igazságügyi Minisztérium előtti tér szolgált - s mint a beszédek végeztével kiderült, nem véletlenül.