Zelenszkij szerint több mint 500 orosz katona adta meg magát egy nap alatt

Zelenszkij szerint több mint 500 orosz katona adta meg magát egy nap alatt

Az elmúlt évtizedek legnagyobb veszteségeit szenvedte el az orosz haderő – jelentette ki a nemzethez idézett videós beszédében Volodimir Zelenszkij szombaton Kijevben.

A BBC beszámolója szerint az ukrán elnök kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, mostanra már 31 orosz zászlóaljat tettek harcképtelenné. Zelenszkij állítása szerint pénteken mintegy 500-600 orosz katona adta meg magát az ukrán erőknek. A brit portál azonban figyelmeztet, a pontos veszteségi adatokat nem lehet más forrásból is ellenőrizni egyik fél esetében sem.

Az ukrán hadsereg veszteségei kapcsán elmondta, hogy a megszállókkal vívott harcokban mintegy 1300 ember vesztette életét.

Zelenszkij ugyanakkor követelte Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere azonnali szabadon bocsátását, akit elraboltak az orosz erők. Zelenszkij úgy látja, ez "egyszerű terrorizmus", és Oroszországnak ezt szégyellnie kell. Hozzátette:

"Melitopol polgármesterének letartóztatása a demokrácia elleni bűncselekmény."

Melitopol lakói tüntetnek, amiért az orosz megszállók letartóztatták a polgármestert

Több százan tüntettek a városháza előtt a dél-ukrajnai Melitopol városában, miután az orosz erők pénteken letartóztatták Ivan Fedorov polgármestert. "Szabadságot a polgármesternek" - skandálta a tömeg az ukrán állami tévé Facebook-oldalán készült rövid videója szerint...

Zelenszkij azt mondta, hogy Melitopol elrabolt polgármestere él, de a megszállók kínozzák őt.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy semmilyen tárgyalást nem lehet megkezdeni Oroszországgal addig, amíg nem állapodnak meg a tűzszünetről Kijev és Moszkva erői.

Zelenszkij leszögezte, szorosan együttműködnek az Európai Bizottsággal azért, hogy felgyorsítsák Ukrajna felvételét az Európai Unióba.

Elrabolták Melitopol polgármesterét, több városban is légiriadó volt (percől percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez.