Zelenszkij bejelentette: Ukrajna-szerte "legyőzhetetlenségi központokat" hoznak létre

Zelenszkij bejelentette: Ukrajna-szerte "legyőzhetetlenségi központokat" hoznak létre

A létrehozni tervezett menedékhelyeket fűtéssel, árammal, ivóvízzel és gyógyszerekkel is ellátnák, ha újabb orosz csapásokat szenvednének el.

Ukrajna-szerte nyilvános menedékhelyeket, úgynevezett "legyőzhetetlenségi központokat" hoznak létre, amelyekben a nap 24 órájában ingyenes villanyáramot, fűtést, vizet, internetes hozzáférést, telefonkapcsolatot és orvosságokat biztosítanak a leginkább rászoruló lakosok részére - jelentette be a nemzethez intézett kedd éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij államfő.

"Ha ismét erőteljes orosz csapások következnek be, és órákig nem volna áram, a legyőzhetetlenség központjai minden kulcsfontosságú szolgáltatást biztosítva működésbe lépnek" 

- fejtette ki az ukrán elnök.

Az ukrán kormány azt ígéri, hogy a menedékhelyeket hamarosan megépítik, de ezzel együtt arra ösztönzi az ország polgárait, hogy takarékoskodjanak az energiával a beköszönő téli időszakban.

Az MTI emlékeztet, az orosz támadások hosszú időre ellehetetlenítették körülbelül 10 millió ember áramellátását, amit az ukrán villamossági hálózat üzemeltetője "kolosszális kárnak" nevezett.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a héten jelentette be, hogy mintegy 8500 áramfejlesztő készüléket importálnak Ukrajnába.