Vona döntése végleges, polgármesterekkel készülne fel a kormányzásra

Élni fog az alapszabály által biztosított vétójogával a Jobbik soron következő tisztújító kongresszusán Vona Gábor.

A politikus kifejtette: a szabályok egyfajta szűrő-szerepet biztosítanak neki, a jelöltséget megszerző tagok közül van lehetősége megnevezni azokat, akikről a kongresszus szavaz. Vona kijelentette:
 
a döntése véglegesnek tekinthető, Apáti István, Szávay István és Novák Előd újrázását nem támogatja.
 
Vona elmondta: a három érintettet kedden tájékoztatta döntéséről, mely szerint nem kíván velük együtt dolgozni a következő elnökségben, de mindhármukat biztosította arról, hogy továbbra is élvezik a bizalmát,  és szeretne velük egy politikai közösségben tevékenykedni, hiszen országgyűlési képviselők és fontos szakpolitikusok a Jobbikban. Vona a másik három jelenlegi alelnökkel, Sneider Tamással, Z. Kárpát Dániellel és Volner Jánossal is egyeztetett a döntéséről, az ő munkájukra a következő kétéves ciklusban is számít az elnökségben.
 
Vona Gábor kijelentette: az elmúlt kétéves ciklusnak az volt a prioritása, hogy a Jobbik váljon a legerősebb ellenzéki párttá, a Fidesz kihívójává. Ezt a célt az elnökség elérte, amiért köszönettel tartozik mindenkinek, aki részt vett a munkában.
 
A Jobbik elnöke úgy véli, a következő két év más prioritást állít pártja elé, ami a 2018-as választási győzelem elérése és azt követően egy sikeres kormányzás. Vona szerint a Jobbik az egyetlen lehetőség arra, hogy a Fidesz kormányzásának véget vessenek.
 
"Vagy mi fogjuk leváltani a Fideszt, vagy senki. Ehhez a feladathoz pedig fel kell nőni, alkalmassá kell tenni rá a pártot"
- fogalmazott.
 
 
A politikus úgy véli, ennek eléréséhez szükséges volt meghozni a személyi döntéseket is. 2018-ban egy olyan egységes néppártra van szükség, amely nemcsak a saját törzsbázisát képes megszólítani, hanem a társadalom széles többségét - mondta el.
 
Vona szerint az elnökségben ehhez a jobbikos polgármesterekre van szükség, hiszen ők már nyerni tudtak a maguk területén és kormányoznak is. A párt elnöke általuk szeretné behozni az elnökségbe a győzelem képességét és a kormányzati alkalmasságot. Vona hangsúlyozta:
 
"Mindez nem jelenti azt, hogy a kikerülő három alelnök ne tudna segíteni ebben a munkában, remélem, hogy fognak is."
 
Vona Gábor kijelentette azt is, hogy ő nem ragaszkodik a pozíciójához, ha a kongresszus mást választ elnöknek, akkor elfogadja a döntést és más pozícióból segíti a pártot.
 
Hangsúlyozta azonban, hogy a 2018-as választási győzelemhez egy egységes, egy irányba húzó pártra van szükség, az elmúlt napok eseményei pedig arra utalnak, hogy a jelenlegi elnökség nem húz egy irányba.
 
 
Vona elmondta: ha a tagság őt választja meg elnöknek, akkor szüksége van egy olyan inspiratív légkörre, ami segíti őt a munkában.
 
A Jobbik elnöke szerint a jelenlegi helyzet számára, a vezetőség számára és a tagságnak is egy próba, hiszen egy kormányzó pártnak  rengeteg konfliktushelyzetet kell megoldania, kezelnie, ezért most hasznos tapasztalatokat szerezhetnek.
 
"Tulajdonképpen mindenki vizsgázik. Én is, a vezetőség is és a párt is. Mindenki arról vizsgázik, hogy képesek vagyunk-e egy ilyen helyzetet kormányzóképes alternatíva módján kezelni. Ha igen, akkor alkalmasak vagyunk nagyobb feladatok elvállalására is" 
- hangsúlyozta Vona.
 
A politikus újságírói kérdésre válaszolva a radikális-nem radikális törésvonalról szólva elmondta: számára a radikalizmus mértékegysége nem követhető, mindig azokat kiáltja ki a sajtó annak, akik más pozícióba kerülnek.
 
Vona Gábort megkérdezték Novák Előd korábbi magánakcióiról is, melyek egy része tetszett a párt elnökének, egy része pedig nem. Mint fogalmazott, a szovjet emlékműnél történt akciójának képeit nem teszi ki az ágya fölé, a parlamenti "korrupció 50 árnyalata" viszont zseniális volt.