Vona Gábor egyenesen Áderrel akar beszélni a kötvények elleni harcról

A köztársasági elnökkel akar beszélni Vona Gábor a letelepedési kötvényekről.

A jobboldali ellenzéki párt elnöke szerdai, Orosházán tartott sajtótájékoztatóján közölte:

kedden levélben fordult Áder János államfőhöz, melyben arra kéri, hogy avatkozzon be, vesse latba tekintélyét és pozícióját a letelepedési kötvények kivezetéséért.

Vona Gábor azt mondta, a köztársasági elnöktől személyes megbeszélésre kér időpontot, ugyanis olyan súlyosnak tartja a kérdést, hogy nem akar leragadni a parlamenti pártok közötti vitában.

Kifejtette: a beszélgetés során egy konkrét javaslatot szeretne letenni az asztalra, ugyanakkor hogy mi az, a találkozó előtt nem kívánta megosztani a sajtóval.

Bízom benne, hogy ez a fajta megkeresés pozitív visszhangot kap, és a köztársasági elnök fogadni akar majd

- mondta a pártelnök, aki úgy érzi, itt az ideje a megbeszélésnek.

Nem érintené az MNA-t

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője az Alfahír azon kérdésére, hogy a beszélgetésen tervezné-e szóba hozni a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) vezetőivel, a Győrkös-családdal való Áder-rokonságot, határozott nemmel felelt.

Mint kifejtette, úgy gondolja, a letelepedési kötvények és az MNA-vonal két teljesen külön ügy, „nem terhelné meg a beszélgetést” ezzel, hanem kizárólag az Alaptörvény módosításáról kíván vele beszélni. Természetesen -tette hozzá- ha Áder János szeretne más témákat is érinteni, akkor arra nyitott lesz.

Ki kell szabadulni a pártharcokból

Vona az alaptörvény-módosítás körüli vitáról általánosságban azt mondta, az egyfajta patthelyzetbe került, a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök nem volt hajlandó egyetlen feltételnek sem engedni, ami arra vonatkozott volna, hogy a letelepedési kötvényeket kivezessék - a Jobbik ezért nem szavazott november 8-án a parlamentben.

Emlékeztetett, hogy nem sokkal később lényegében szóról szóra ugyan azt a javaslatot terjesztették be a jobbikosok is, az ő verziójuk egyetlen mondattal volt több: ez alaptörvény-ellenessé tette volna a letelepedési kötvényeket. E hét hétfőn azonban a Rubovszky György vezette Igazságügyi Bizottság még napirendre sem vette a Jobbik javaslatát, amit Vona felháborítónak nevezett, és azt mondta,

szerinte ez azt bizonyítja, hogy a kormánypártok számára az Alaptörvény-módosítás valójában nem olyan fontos, mint ahogyan azt a népszavazás után hangoztatták.

elbújva nem megy

Vona Gábor Orosházán egy országjárás keretében tartózkodott. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, igyekszik heti legalább két alkalommal személyesen beszélgetni az emberekkel, mert szerinte csak így lehet elkerülni, hogy a politikusok elidegenüljenek a magyar emberektől, és elfelejtsék, mik azok a problémák, melyek a társadalmat a legjobban foglalkoztatják.

Mint fogalmazott, arrogancia és nagyképűség helyett alázatra van szükség, mert csak ezzel lehet jó döntéseket hozni az emberekről.