Hiába a demokrácia-pánik! Vona Gábor elmondta: csak az 1990 után születettekre vonatkozna a cenzus

Dönthet az ország jövőjéről, aki 28 évesen még az általánost sem tudta kijárni.

Eszerint

a Jobbik csak attól a maximum 28 éves fiataltól vonná meg a szavazati jogot, akinek eddig még az általános iskolát sem sikerült elvégeznie.

Ugyanis Vona Gábor szerint legitim vita eldönteni azt, hogy aki az elemi iskola elvégzésére sem képes, az tud-e felelős döntést hozni az ország jövőjéről.

Erről kulturált keretek között, akár Orbán Viktorral is folytatna vitát – tette hozzá.

Azért tudna csak egy olyan javaslatot támogatni, ami az 1990 után születettekre vonatkozik, mert ennek a maximum 28 éves korosztály tagjainak megvan a lehetősége arra, hogy az általános iskolai végzettséget megszerezzék, azt ugyanakkor aláhúzta, hogy vannak olyan emberek, akiknek a történelem különböző korszakában ez a lehetőség nem adódott meg. Azt ugyanakkor leszögezte:

ez nem egy jogelvonó javaslat, hanem egy társadalmi felzárkóztatási program.

Egyben ezzel reagált arra a kormányzati vádakra is, hogy ez egy "cigánytörvény" lenne.

„Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol nincs analfabetizmus, ahol minden magyar állampolgár el tudja végezni az általános iskolát. A XXI. században, a polgári Magyarországon ez volna a minimum”

- magyarázta a pártelnök. Hozzátéve, hogy attól tart, a Fidesz tudatos érdeke az emberek egy részének anyagi és politikai kiszolgáltatottságban tartása, ami összefügg az általános iskolai végzettség megszerzésével. „De nekünk ez nem érdekünk!” - fogalmazott Vona Gábor.