Kormányzati intézkedést kér Vona a nyugatra menekült magyarok voksolásának elősegítéséhez

Az ellenzéki vezető nyílt levelet írt Orbánnak.

A Jobbik kormányfőjelöltje nyílt levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben emlékezteti: mára több mint 700 ezer honfitársunk kényszerült külföldre „a máig megoldatlan devizahitel, a munka becsületének hiánya, a vállalkozásokat ellehetetlenítő intézményesült korrupció, a tetemes adó- és járulékterhek, a fojtogató politikai légkör és a biztos megélhetés utáni vágy” miatt. Felhívja a figyelmet, hogy őket olyan alapvető jogaikban is korlátozzák, mint az általános és egyenlő választójog.

Vona ismét hitet tett amellett, hogy helyesli a külhoni magyarok szavazati joggal járó állampolgárságát, és azt, hogy ők könnyített módon, levélben szavazhatnak. Hozzáteszi, az lenne az igazi nemzetegyesítés, ha nemcsak a határon túliak, hanem a Magyarországot elhagyni kényszerült magyarok is részesülhetnének ebben a kedvezményben. A kormányváltásra készülő politikus aláhúzza: „ezt a sokat hivatkozott alkotmánybírósági határozat sem zárta ki, sőt, ennek igényét a világ magyar szervezeteit tömörítő Magyar Állandó Értekezlet kétszer is zárónyilatkozatába foglalta”.

Mint ismert, a Jobbik több alkalommal is kezdeményezte, hogy a Nyugatra emigrált magyarok is szavazhassanak levélben, de Orbán Viktorék ezt az előremutató kezdeményezést állandóan lesöpörték.

Önök mondvacsinált okokra hivatkozva a mai napig kirekesztenek az egyenlő választójogból több mint félmillió magyar állampolgárt csak azért, mert attól tartanak – nem teljesen alaptalanul –, hogy szavazataikkal nem az Önök politikájának folytatását támogatnák

– fogalmaz Vona Gábor.

A miniszterelnök-jelölt emlékeztet, már nincs idő arra, hogy ezt a nyugatra vándorolt magyarokat hátrányosan érintő rendelkezést orvosolják. Ezért arra kéri Orbán Viktort, a nagy nemzetközi légitársaságokkal, valamint vasút- és buszvállalatokkal egyeztetve tegyék lehetővé, hogy a választás hetében azok a magyarok, akik nem valamelyik magyar külképviselettel rendelkező nyugat-európai nagyváros közelében élnek,

soron kívüli, kedvezményes jeggyel haza tudjanak utazni.

A Jobbik elnöke megígérte, kormányra kerülve biztosítani fogja a levélben szavazás lehetőségét a külföldön élő magyaroknak is, 2022-től pedig észt modell alapján lehetővé teszik az e-szavazást.

Újabb bejelentést tett Vona Gábor: elektronikus szavazást vezetne be a Jobbik

A Jobbik elnöke az elvándorlás tragikus következményeiről beszélt, és elmondta azt is, nagyon fontos, hogy a magyar kormány mit üzen a külföldön élő magyaroknak. Míg a kormány a határon túli magyarok számára nagyon helyesen biztosítja a levélben való szavazás jogát, ezt a külföldre vándoroltak esetében nem teszi meg, mondta el Vona Gábor.

Az e-szavazás lehetőségének megteremtését a pártelnök Vona18 elnevezésű sajtótájékoztató-sorozatának tavaly szeptemberi állomásán hirdette meg.

Vona Gábor nyílt levele teljes egészében itt olvasható: