Vona Gábor online népszavazást kezdeményez a külföldön dolgozók levélben való szavazásáért

Vona Gábor online népszavazást kezdeményez a külföldön dolgozók levélben való szavazásáért

Az a célunk, hogy a külföldön dolgozók, a külföldön élők levélben való szavazásának lehetőségét elérjük, és ehhez eszközként Magyarország első online népszavazását választottuk, amelyet március 14-én kezdenénk el – közölte Vona Gábor a Második Reformkor Alapítvány keddi sajtótájékoztatóján, hozzátéve: minimum három hétig lehet majd szavazni.

Az ex politikus közölte, kezdeményezésükkel hagyományt szeretnének teremteni, akár évente több kérdésben is kikérnék a lakosság véleményét.

Miért egy online népszavazást?

Az innováció oka, hogy bár Vona Gábor szerint sokan temetik a XXI. században a demokráciát, de észre kell vennünk, hogy sok eszközünk van a demokrácia kiszélesítésére, hiszen ma már szinte mindenki online van, amit bűn lenne nem kihasználni. Egy kattintásra vagyunk egy erősebb demokráciától, egy tudatos demokráciát építhetünk – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Miért a külföldön dolgozó magyarokról?

A 2014-es és a 2018-as választások kapcsán is felmerült a levélszavazás kérdése, de a kormány blokkolta az erre irányuló kezdeményezéseket, és kialakult az a helyzet, hogy a határon túli magyarok szavazhatnak levélben, míg a külföldön dolgozók nem – magyarázta az ötletgazda. Ez egy indokolatlan, abszurd és diszkriminatív helyzet – húzta alá.

Vona Gábor a levélben történő szavazás kiszélesítésének másik okaként a koronavírust nevezte meg. Mint mondta, a jelenkori történelmet kettéválasztja a történelmet, és ez igaz a választásokra is. A jogalkotónak a gyakorlatban is könnyűvé és elérhetővé kell tenni a választó jogot – közölte.

Az Alapítvány célja, hogy a külföldön dolgozók levélszavazása már a 2022-es választásokon valóság legyen.