Vona Gábor Londonban: politikai tébolyda folyik

A pártelnök Angliában járt.

Vona Gábort antifasiszta tüntetők várták, a Millenium Gloucester Hotelben nagyjából 150 ember hallgatta a pártelnököt.

Beszédében hét fő területet emelt ki, ahol fordulatra van szükség Magyarországon. Szó esett például bevándorlásról, kiemelte, hogy a Jobbik a valódi biztonságot teremtené meg, mert Orbáné csak látszat biztonság, a kormányfőnek az az érdeke, hogy napirenden maradjon a téma, ahelyett, hogy az egészségügy és az oktatás lenne a közbeszéd vezető tárgya.

Vona szerint a Fidesz azt akarja, hogy az emberek féljenek. A kormánypárti köztévében szinte szó sem esik az igazán fontos ügyekről, míg ha Bulgáriában egy szír átmászik a kerítésen, azonnal közvetítik.

„Egy politikai tébolyda, ami a migrációval kapcsolatban folyik”

 - szögezte le.

Vona beszélt a demokráciáról is, elmondása szerint akkor jött rá, hogy milyen fontos érték ez, amikor Orbánék lépésről-lépésre belevágtak az eltüntetésébe.

„Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni”

 - idézte Bibó Istvánt.

Szót ejtett a korrupcióról is, kiemelve, hogy még a miniszterelnök családját is elérte a szervezett bűnözés gyanúja, mégis minden ugyanúgy megy tovább. Hiába várunk bármit, amíg a volt fideszes Polt Péternek kellene fellépnie Orbán vejével szemben.

Vona szerint az Európai Ügyészséghez azért nem csatlakozunk, mert a fél Fidesz börtönbe kerülne.

Együttműködés

A hallgatóság egyik tagja Hódmezővásárhely kapcsán megkérdezte, a Jobbik meddig hajlandó elmenni a kormány leváltása érdekében a többi ellenzéki párttal való együttműködésben?

A pártelnök átérzi az igényt a teljes ellenzéki összefogásra, de ők az MSZP-t és a DK-t továbbra sem szeretnék partnernek, az LMP-re és a Momentumra nyitottak. Vona azt szeretné, ha a szocialisták és a Demokratikus Koalíció a Fidesszel együtt eltűnnének, szerinte Gyurcsány nem létezik Orbán nélkül, és fordítva.

Úgy gondolja, hogy a választás az egyéni körzetekben fog eldőlni, a szavazók tudni fogják, hogy ki az esélyes jelölt. A kormányváltás legfontosabb feltétele a magas részvétel, mert a Fidesz a saját táborán kívül másokat nem tud megszólítani, ezért a mozgósításon múlhat az eredmény.

Segítenek a szavazásban

A Momentumhoz hasonlóan a Jobbik is telekocsikkal próbál segíteni a külföldön élő magyaroknak, hogy eljussanak a külképviseletekre április 8-án, válaszolta Vona a Hír TV kérdésére.

„Nálunk is felmerült már az ilyen jellegű segítség ötlete. Hivatalos döntés még nincs, de az elvi hozzáállás adva van.”

Itt visszanézhető a fórum.

(fotó: Béli Balázs/Alfahír)