Árnyékországgyűlést hozna létre Vona Gábor

Árnyékországgyűlést hozna létre Vona Gábor

A Második Reformkor Alapítvány elnöke, Vona Gábor szerint eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Az egykori országgyűlési képviselő az ATV műsorán beszélt elképzeléséről. 

A Jobbik volt elnöke szerint az üléseket akár az Országgyűlés felsőházi termében is megtarthatnák az ellenzéki képviselők. Hozzátette, az üléseket akár egy telefonnal is közvetíteni lehetne. Vona Gábor szerint az alternatív Parlamenttel meg tudnák mutatni hogyan kellene kinéznie egy kulturált vitának.

Ha a felsőházban nem működik, akkor ki kell vonulni a Parlamentből

– tette hozzá.

„Menjenek el az ország különböző vidéki városaiba, és mondjuk az egyik héten Szombathelyen, a másik héten Dunaújvárosban, a másik héten Egerben, Budapesten tartsanak a Városházán árnyékországgyűlést és vitassanak meg fontos kérdéseket. Szerintem katartikus hatása lenne"

- összegezte tervét Vona Gábor. 

Szót ejtett a közvetlen köztársasági elnökválasztásról is, amelyről úgy fogalmazott, hogy az emberek többsége jó eséllyel, ma már azon az állásponton lenne, hogy legyen beleszólási joga abba, hogy kit választanak meg. 

Kiemelte, hogy Magyarországon a köztársasági elnöki pozíció elfogadottsága nagyon lecsökkent, mert míg korábban az ország egységét jelképezte, addigra ez már eltűnt. Áder János esetében semmilyen függetlenségről nem beszélhetünk. 

"Most már igazából a látszatra sem törekszenek." 

A Legfőbb Ügyész kérdésében elmondta, hogy Magyarországon nem elég egy kormányváltás, hanem tulajdonképpen egy rendszerváltásra van szükség, ha ez megtörtént, akkor hozzá kell nyúlni Polt Péterhez. Véleménye szerint a Legfőbb Ügyészt és a Médiahatóság elnökét is a népnek kéne választania, nem pedig a parlamentnek. 

 

Vona: Közös célokra van szükség

"Az a célunk, hogy ez az alapítvány a közéletben egy meghatározó civil erőközpont legyen" - ismertette ez évi céljait Vona Gábor, hozzátéve: a mai magyar közélet túlságosan is pártközpontú, amelyen most szeretnének változtatni. Leszögezte, hogy ebben az évben nagy figyelmet fognak szentelni a fiatalokra, méghozzá azon okból, hogy bátorítsák őket az aktívabb szerepvállalásra.