Vona: Közös célokra van szükség

Vona: Közös célokra van szükség

Negyedik törvényjavaslatát ismertette Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója. Szerdai sajtótájékoztatóján tervezete mellett az alapítvány célkitűzéseit is ismertette. 

"Az a célunk, hogy ez az alapítvány a közéletben egy meghatározó civil erőközpont legyen"

- ismertette ez évi céljait Vona Gábor, hozzátéve: a mai magyar közélet túlságosan is pártközpontú, amelyen most szeretnének változtatni. Leszögezte, hogy ebben az évben nagy figyelmet fognak szentelni a fiatalokra, méghozzá azon okból, hogy bátorítsák őket az aktívabb szerepvállalásra. 

Vona a negyedik törvényjavaslatáról úgy fogalmazott, hogy 2025-ben lesz a 200. évfordulója a reformkor kezdetének. Éppen ezért az a célja, hogy a 2025-ös év legyen a reformkor éve.

"Pártállástól és ideológiától függetlenül büszkék lehetünk a reformkor hőseire." 

Kiemelte, hogy ennek a javaslatnak nem az a célja, hogy csupán megemlékezzünk, hanem az, hogy újra befogadjuk azt az üzenetet, amit a reformkor hozott magával.

"Nagyon sok hasonlóságot fedezhetünk fel az akkori időszak és a mostani között." 

Az egykori pártelnök szerint fel kell tenni a kérdést, hogy minek köszönhető, hogy szinte a semmiből sikerült egy olyan politikai korszakot előidézni, amelynek révén hazánk jelentős fejlődésnek indulhatott. Ezen tapasztalatokra építkezve pedig lehetségessé válna a második reformkor eljövetele is.  Véleménye szerint a megfejtés abban állhat, hogy abban a korszakban a magyar emberek találtak olyan közös nevezőket, olyan közös célokat, amelyek mentén képesek voltak a sokszínűségük ellenére is összefogni. 

Vona Gábor szerint ezen javaslat éppen azt a célt szolgálja, hogy tegyünk egy fontos lépést a második reformkor felé.