Washington, Szöul és Tokió nyilatkozatban ítélte el Putyin és Kim Dzsongun katonai paktumát

Washington, Szöul és Tokió nyilatkozatban ítélte el Putyin és Kim Dzsongun katonai paktumát

A nyilatkozatban felszólították Phenjant, hogy hagyjon fel a provokációkkal, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán hétfőn kiadott közös nyilatkozatában "a lehető leghatározottabban" elítélte Oroszország és Észak-Korea kölcsönös katonai támogatásról kötött megállapodását, írja az MTI.

A nyilatkozat szerint a Moszkva és Phenjan között a múlt szerdán létrejött egyezmény "komoly aggodalomra" ad okot minden érintett fél számára, amely tiszteletben tartja az atomsorompó-szerződést.

"Az Egyesült Államok, a Koreai Köztársaság és Japán a lehető leghatározottabban elítéli a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KDNK) és Oroszország közötti katonai együttműködés kibővítését, beleértve a KDNK folyamatos fegyverszállításait Oroszországba, amelyek meghosszabbítják az ukrán nép szenvedéseit, megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és veszélyeztetik a stabilitást Északkelet-Ázsiában és Európában" - áll a nyilatkozatban.

A felek hitet tettek egymás rendületlen támogatása mellett az észak-koreai fenyegetésekkel szembeni közös fellépésben, illetve a helyzet eszkalálódásának megakadályozásában.

Felszólították továbbá Phenjant, hogy hagyjon fel a provokációkkal, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, mert "a párbeszédhez vezető út továbbra is nyitva áll" számára.

Washington mindemellett ázsiai partnerei védelmét illető "sziklaszilárd" elkötelezettségének is hangot adott a nyilatkozatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető a múlt héten átfogó stratégiai és partnerségi megállapodást írt alá Phenjanban. Az egyezmény rendelkezik arról is, hogy katonai segítséget nyújtanak egymásnak, ha országaik közül valamelyiket támadás éri vagy hadiállapotba kerül.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Kim Dzsongun észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a felszabadulási emlékmű koszorúzási ünnepségén Phenjanban 2024. június 19-én, Putyin kétnapos észak-koreai látogatása idején. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Gavriil Grigorov)