Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Biden beiktatására

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Biden beiktatására

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Washingtonban Joe Biden megválasztott elnök szerdai beiktatási ceremóniájára. A fokozott aggodalmakat az indokolja, hogy január 6-án Donald Trump leköszönő elnök hívei megostromolták a Capitolium épületét, és a zavargásokban több ember meghalt - emlékeztet rá az MTI.

A Nemzeti Gárda 25 ezer felfegyverzett katonája ügyel majd a rendre szerdán, amikor beiktatják hivatalába a demokrata párti új elnököt. Az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított elnöki beiktatására készülnek: a korábbi ceremóniák biztosításához képest - a kivezényelt fegyverős erők számát tekintve - idén legalább két és félszer nagyobb a készültség. A hatóságok leginkább attól tartanak, hogy fegyveresek egy csoportja támadást hajthat végre a beiktatás idején vagy valamilyen elrejtett robbanószerkezettel követhetnek el merényletet.

A katonák mellett a fővárosi rendőrség, más szövetségi államok rendvédelmi erői és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei is a helyszínen tartózkodnak majd a beiktatás napján. Az FBI szerint továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy erőszakos tüntetések lesznek Washingtonban és a többi szövetségi állam fővárosaiban. A szervezet tájékoztatása szerint folyamatosan megfigyelik azon szélsőséges csoportok internetes tevékenységét, amelyek a legnagyobb veszélyt jelenthetik, és - ahogy fogalmaztak - a jelentések aggodalomra adnak okot.

Az FBI ezenkívül attól tart, hogy a biztonsági erőkön belüli fenyegetés is fennállhat. Ezért egy ilyen esetleges "belső támadás" veszélye miatt idén még külön átvilágítják a Nemzeti Gárdának azt a 25 ezer tagját, akiket Washingtonba vezényelnek az eseményre - mondta el Ryan McCarthy, a szárazföldi hadseregért felelős államtitkár.

A Biden-kormány egyik első intézkedése az lesz, hogy visszalép a párizsi klímaegyezménybe

Mint ismert, Joe Biden beiktatása január 20-ra van kitűzve, a CNN információi szerint pedig már meg is vannak az első intézkedései, így például az, hogy visszalépteti az országot a párizsi klímaegyezménybe, amiből Donald Trump önkényesen kilépett; engedélyezi a beutazást a többségben muszlimok lakta országokból; felfüggeszti a kilakoltatásokat és a diákhitelek visszafizetési kötelezettségét a koronavírus járvány időszakára; kötelezővé teszi a maszk viselését a szövetségi tulajdonban lévő területeken.

Január 6-án este a távozó Donald Trump republikánus párti elnök több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli szabadtéri gyűlésen tartott beszédében arra buzdította őket, hogy menjenek a szövetségi törvényhozás épületéhez, ahol a Kongresszus két háza együttes ülést tartott, hogy kihirdesse Joe Biden győzelmét. Az erőszakba torkolló ostrom során öten meghaltak, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Ryan McCarthy elmondta: hírszerzési jelentések arra utalnak, hogy felfegyverzett tüntetők megmozdulásokra készülhetnek a beiktatás napja előtt, illetve az azt követő napokban is. Az államtitkár kiemelte: a szolgálatra kijelölt katonák ismételt eligazításokat kapnak arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan használhatják fegyverüket, illetve hogyan tudnak gyorsan együttműködni a szükség esetén közbelépő rendőrökkel.

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán: azt mondja, csak Trump utasításait követte

A Capitolium lerohanásának jelképévé vált QAnon Sámán, akinek ügyvédje szerint a férfi csak jó szándékkal, Donald Trump meghívására ment az épülethez, és amúgy is nagyon rendes ember. Jake Angeli - a szélsőséges összeesküvés-hívő QAnon csoportban ismert nevét QAnon Sámán - elnöki kegyelmet kér most Trumptól, arra hivatkozva: ő csak az elnök meghívását elfogadva, csupa jó szándékkal rohanta le a törvényhozás épületét január 6-án, közli a Business Insider.

Szerdára két olyan helyet jelöltek ki Washingtonban, ahol tüntetéseket lehet majd tartani. A haditengerészeti emlékműhöz és a John Marshall parkhoz a beiktatás napján körülbelül száz demonstrálót engednek majd be a szervezők. A Capitolium és a Fehér Ház környékén teljes a biztonsági készültség. A National Mallt, azaz a Capitoliumtól a Lincoln emlékműig tartó parkot lezárják a látogatók elől, és betonakadályokkal, kerítéssel és fegyveres katonákkal védik a beiktatás helyszínét.

Washington polgármestere bejelentette, hogy a metróhálózat tizenhárom állomását és négy nagyobb hidat is lezárnak, valamint szüneteltetik a városon keresztülhaladó vonat- és buszjáratokat. Muriel Bowser arra kérte az amerikaiakat, hogy lehetőség szerint otthon, a televízión keresztül kövessék a beiktatást, és kerüljék el a korlátozás alá eső területeket.

Mike Pence szerint a hatóságok szavatolják a biztonságot Biden beiktatásán

Az amerikai hatóságok szavatolják a biztonságot a megválasztott elnök, Joe Biden január 20-ai beiktatási rendezvényén - számol be róla a Magyar Távirati Iroda. Mike Pence arról beszélt: arra készülnek, hogy szavatolják a biztonságot, hogy a megválasztott elnök, Joe Biden és a megválasztott alelnök, Kamala Harris, országunk történelmének és hagyományainak megfelelően, letegye a hivatali esküt.