Z. Kárpát Dániel: Meglepő lenne, ha nem üdvözölném a családi adókedvezmény megduplázását

Z. Kárpát Dániel: Meglepő lenne, ha nem üdvözölném a családi adókedvezmény megduplázását

A Jobbik alelnöke viszont meglepődött az Orbán-kormány intézkedésén, hiszen tavaly még az egész Fidesz-frakció leszavazta az általa benyújtott erre vonatkozó javaslatot. Az ellenzéki párt a családi pótlékot is megduplázná.

Orbán Viktor Tusványoson bejelentette, hogy 2025-ben megduplázzák a családi adókedvezményt, amire két lépésben kerül sor, egy év alatt. Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő szerint ez a kormányzati bejelentés kiváló alkalom arra, hogy megvizsgáljuk a magyar demográfiai katasztrófa mélyrétegeit. Az Indexen megjelent írását szemléztük.

„A családi adókedvezmény emelése nem megoldása a bajnak, hanem egy kis szelete a megoldás egy részének.”

Az ellenzéki politikus a kormány javára írta, hogy az elmúlt években sokat és sokszor beszélt a magyarságot sújtó népességfogyásról, így arra több reflektorfény vetült, mint korábban. Hangsúlyozta: a probléma nem újkeletű, több évtizede jelen van.

„A hetvenes évek legvégén kezdtünk fogyatkozni, és bár két-három évtizeden keresztül el lehetett azt bábozni, hogy a diagnózis idős tudós bácsik szakmai hóbortja, aminek amúgy nincs sok hatása a mindennapjainkra” – írta Z. Kárpát Dániel.

ebben az évtizedben látványos recsegés-ropogásba kezd minden társadalmi ellátórendszer

– emelte ki.

A jobbikos politikus rámutatott: a népesedési katasztrófahelyzet miatt csökken a nyugdíjak összege is, ahogy romlik az egészségügyi ellátás lehetősége, a szociális rendszer maradéka is gyorsabban épül le. Azt ugyan elismerte, hogy a családi adókedvezmény emelése „szimbolikus erejű, és komoly irányjelző” a következő évek családpolitikáját illetően, de önmagában kevés, csak egy részmegoldás.

Z. Kárpát Dániel emlékeztetett, hogy ő már korábban is kérte az adókedvezmény megduplázását. „Az infláció minden évben fúrta, zabálta e támogatási forma értékét […] az adókedvezmény értékének több mint a fele elpárolgott” – mutatott rá. Szerinte a mostani duplázás tulajdonképpen csak visszaadja azt, amit az infláció már elvitt. Hangsúlyozta: inflációkövetővé kéne tenni a családi adókedvezményt.

A 2008 óta változatlan családi pótlékot szintén meg kellene duplázni.

A Jobbik álláspontja szerint a családi pótlék összegét is meg kellene emelni, illetve megduplázni. Az így megemelt összeget szigorúan Családi Kártyán utalnák, így a gyereknek szánt pénzt kizárólag alapvető élelmiszerért és gyermeknevelési cikkekért, valamint a gyermekeknek szükséges szolgáltatásokra lehetne költeni. Tehát alkoholt, cigarettát például nem lehetne belőle venni belőle.

Z. Kárpát Dániel, ha le akarjuk lassítani a népességfogyást, akkor mind a családi adókedvezmény, mind a családi pótlék összegét meg kell duplázni, különben „az évszázad végére alig hétmillióan maradunk, és kifogyunk a saját hazánkból”.

Rámutatott, hogy a 27 százalékos áfakulcs által a kormány tulajdonképpen büntetőadóval sújtja a családokat, hiszen a gyermeknevelési cikkek árának is csaknem a harmadát teszi ki az állami sarc, így tulajdonképpen visszaszedik, amit családtámogatásként kiosztottak, sőt. A Jobbik ezen termékek árát áfamentessé tenné.

Az ingatlanárakat és a szakemberek díjait felhajtó CSOK-kal kapcsolatban Z. Kárpát Dániel rámutatott, hogy ez a támogatási rendszer nem számol azokkal a magyar családokkal, akik „albérletbe szorulva nyögik az irreálisan magasra duzzadt költségeket, akik már a bankhitel önrészére sem tudnak támogatott módon spórolni” A Fidesz-kormány a lakástakarék állami támogatását is leépítette.

A piaci ár legfeljebb feléért bérelhető bérlakások építésével lehetne támogatni a családokat.

A Jobbik régóta meghirdette a Mi Várunk programot, melynek lényege, hogy évente 5-10 ezer állami lakást kellene építeni, illetve felhasználni a mintegy 600 ezer üresen álló állami és önkormányzati ingatlant, hogy így lakáshoz juthassanak a családtámogatási rendszerből eddig kimaradt családok is.

Z. Kárpát Dániel szerint a demográfiai kérdés a mai magyarság legfőbb problémája, minden egyéb bajunk forrása.

Soha nem fogom sokallani az ide csatornázott forrásokat, mert az előttünk álló feladat a teljes magyar történelem egyik legkomolyabb kihívása és sorsvállalása.

Szerinte ez még kevés lesz a fordulathoz, de fontos lépés lehet, része egy pártok felett álló nemzeti minimumnak.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)