Z. Kárpát Dániel: a demokrácia küzd a feudalizmussal szemben

Z. Kárpát Dániel: a demokrácia küzd a feudalizmussal szemben

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében zajló időközi választás előtt Z. Kárpát Dániel beszélt az Alfahírnek a kampány tapasztalatairól. A Jobbik alelnöke szerint a legfontosabb, hogy az ellenzéki pártok összefogása jelesre vizsgázott.

Hogy sikerült az összellenzék első nagy a csatája?

Egy kipróbálatlan modellt sikerült sikerre vinni, az összes mérhető támogatottságú ellenzéki párt aktivistájával dolgoztunk együtt, ezt a zsarnoki hatalmat, a krumplibárók korát, a közmunkások, közalkalmazottak fenyegetésének korát meg akarjuk szüntetni, újra demokratikus alapokra akarjuk helyezni a közállapotokat.

Az ellenzéki politikusok, főleg a jobbikosok kint voltak a terepen. Mit tapasztalt?

Számomra megható volt az, hogy a jobbik vezetői, vezetője nem azt mondták, hogy előre, induljatok, nem a jól fűtött irodájukban várták, hogy mi lesz, hanem azt mondták, hogy utánam. Jakab Péter és Bíró László tartotta a legtöbb a fórumot, minden képviselőnk itt volt Borsod 6-ban. Felírnám mindenkinek receptre a borsodi kampányt, túrát! A magyar rögvalósággal szembesülni az az alapbeléptetője annak, hogy az ország sorsán javítani lehessen.

Ha nem is nyer az ellenzék most, de sikerült összehozni azt, hogy Karácsony Gergelytől Kunhalmi Ágnesig, Márki-Zay Péterig összezárt az ellenzék Bíró László mögött.

A legfőbb bizonyíték erre a rettegés, amit kormánypárti politikusok szemében látok a Parlamentben. Egy új korszak kezdődött, lesznek feloldhatatlan ideológiai ellentétek, de lesz közös program, a 106 körzetben egy ellenzéki állhat szemben a kormánypártival, és ha sikerül összekovácsolni az ellenzéknek a közös víziót, akkor a siker reális lehet.

Milyen volt a kampány a többi ellenzéki politikussal?

Nem érzetem más pártok részéről és a mieink részéről sem olyan ellenérzést, amely adott esetben kizárta volna az együttműködést. A helyzet az, hogy egyértelműen látja mindenki a közös célt, és ezen közös célnak alárendeli a saját elképzeléseit.

Mi érdekelte az embereket? A nagypolitika, vagy a helyi problémák?

Egyértelműen a helyi gondok és kérdések kerültek előtérbe. A munkahelyteremtés, az alacsony bérek, a foszladozó szociális háló. Ezekben a kérdésekben még a magukat kormánypárti szavazók is egyetértettek az ellenzéki felvetések kapcsán.

Mi volt a legnehezebb a kampány során ebben a választókerületben. Ez egy nagyon kiterjed választókerület. Mik voltak azok a témák, amelyek előtérbe kerültek?

A legnagyobb nehézségek nem a témák megtalálása volt, hanem az, hogy a demokrácia küzd a feudalizmussal szemben. Mi a demokratákat képviseljük és különböző földesurak közfoglalkoztatottakat közalkalmazottakat zsaroló potentátok helyi kormánypárti vezetők világai csaptak össze. Mi azonban aljassággal nem tudjuk felvenni a versenyt ezzel a rendszerrel. A tisztesség ereje viszont ma megmutatkozott. Mindenesetre akárhogy alakul a mai este, az összefogás jelesre vizsgázott, és 2022 előtt nyitva áll a kapu.