Alaptörvényben védené meg a forint értékállóságát a Jobbik

Alaptörvényben védené meg a forint értékállóságát a Jobbik

Z. Kárpát Dániel bejelentette, alaptörvényben kívánják megvédeni a magyar forint értékét, kötelezve erre a kormányt, és egyúttal a jegybanktörvényt is módosítanák két hamarosan benyújtandó javaslatuk révén.

Alaptörvényben kívánja megvédeni a magyar forint értékét a Jobbik - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője. Egyúttal a jegybanktörvényt is módosítanák.

Az ellenzéki párt alelnöke felidézte, a 2010-es kormányváltás időszakában hozzávetőleg 266 forintot kellett fizetni egy euróért, idén pedig már tartósan 400 forint felett jár az euróárfolyam. Hozzáfűzte:

A Fidesz az elmúlt 12 évben lényegében tudatosan gyengítette a forintot az innen exportáló multicégek érdekében.

Z. Kárpát kiemelte, hogy a forintgyengülés jelentkezik az árakban is, elinflálva a magyar emberek fizetését, megtakarításait.

Az infláció és a forintgyengülés együttesen euróban számolva katasztrofálisan gyengíti a magyar bérek értékét, vásárlóerejét

- húzta alá.

Z. Kárpát felvázolta, egyrészt az alaptörvénybe foglalnák kormányzati feladatként a nemzeti fizetőeszköz értékállóságának védelmét, azaz rögzítenék, hogy a mindenkori kormánynak kötelezően törekednie kelljen erre. Másrészt a jegybanktörvényben pedig előírnák, hogy a Magyar Nemzeti Banknak árfolyamcélt kelljen megjelölnie.

A Jobbik politikusa jelezte, hogy még ezen a héten benyújtják a két módosító javaslatukat az Országgyűlésnek.