Küszöbön az IMF-gyámság? A forint stabilizálásáért nyújt be javaslatokat a Jobbik

Küszöbön az IMF-gyámság? A forint stabilizálásáért nyújt be javaslatokat a Jobbik

Z. Kárpát Dániel pártja ezáltal a pénzügyi csőd és az IMF-gyámság elkerülését szorgalmazza, mivel a kormány szabadságharcos retorikája dacára "teszetosza" e téren.

A forint stabilitásának megteremtése érdekében terjeszt be több javaslatot is a közeljövőben a Jobbik - közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselője, aki szerint a kormány szabadságharcos retorikája dacára "teszetosza" e téren.

Z. Kárpát a Jobbik legfontosabb indítványaként azt említette, hogy a jegybanknak ismét legyen kötelező árfolyamcélt megjelölnie, hiszen az e nélkül kialakuló gyenge kurzus mindennek az árát felveri. A konzervatív párt politikusa kifejtette:

Szeretnénk, ha Magyarország a pénzügyi csődöt minden formában el tudná kerülni, ennek azonban alapfeltétele a forint stabilizálása, valamint az, hogy a nemzeti fizetőeszköz ne kerüljön olyan helyzetbe, illetve ezáltal az életünk ne nehezüljön olyan mértékben, mint az utóbbi hónapokban. 

A jobbikos politikus elmondta, "a Fidesz számos korrupciós mechanizmusra épülő rendszere" évek óta bizonytalanná teszi az országnak járó uniós források megszerzését; egyes hírek szerint többször is a kritikus szint közelébe csökkentek az ország tartalékai, miközben a keleti nagyhatalmak felé orientálódás "nem tűnik egyelőre kifizetődőnek".

"Azt látjuk, hogy más országok felkészültebben vágtak neki a válságidőszaknak, nagyobb tartalékokkal, erősebb nemzeti fizetőeszközzel, és a családoknak erősebb védőhálót adó rendszerrel" 

- érvelt Z. Kárpát Dániel, hozzáfűzve: a rendszer megroppanásának következménye újabb "IMF-gyámság" lehetne, amit elutasít a Jobbik.